За Седмицата на гората: ДГС Звездец и ДПП Странджа организираха пролетно почистване

Общ екип от 43 души от служители  и работници  на ДГС Звездец, с директор инж. Атанас Спасов и ДПП „Странджа“ към Изпълнителната агенция по горите, с директор инж. Румяна Цвяткова почистиха шест невралгични точки на територията на горското стопанство. 

Бяха изчистени и банкетите от двете страни на международния път  Бургас – Малко Търново в отсечката, която прекосява територията на ДГС Звездец. От гората бяха изнесени близо 120 чувала със отпадъци. Боклукът тази година беше по-малко в сравнение с предишни години – това констатираха двамата директори, които организираха това пролетно почистване, посветено на Седмицата на гората. 

Видът и състава на боклука се е променил. В него към днешна дата имаше 12 раници, шалтета, завивки и десетки кенчета от енергийни напитки, обувки, маратонки…най-вероятно оставени от мигранти. Не липсваха и автомобилни гуми, десетки малки и големи пластмасови шишета, хиляди опаковки от бързи храни.

Преди броени дни служители  и работници  на ДГС Звездец заедно с десетки доброволци, колеги от съседни горски стопанства  гасиха  низов пожар, който засегна около 316 дка широколистна и иглолистна гора.

В потушаването на огнената стихия взеха  участие 22 служители на ДГС Звездец, 8 служители на ДГС Ново Паничарево, 4 служители от ДГС Средец с пожарен автомобил, както и 4 пожарни автомобила от Малко Търново и Бургас.

В потушаването на пожара, като доброволци са участвали и кметът на с. Индже Войвода Атанас Димитров и управителят на пчеларска ферма    Димитър Станчев с 8 свои работници.