Горски разкриха канал за добив и търговия с незаконна дървесина /видео/

При проведена специализирана акция от горски инспектори при Регионална дирекция по горите - Бургас и служители на Държавно горско стопанство Средец е разкрит канал за добив, транспортиране и търговия с незаконна дървесина. 

На територията на община Средец, в землището на с. Долно Ябълково, горските служители са заловили група лица да режат, цепят и товарят в камиони дърва за огрев. Дървесината е била немаркирана и без документи, доказващи законния й произход. 

Обяснението на нарушителите е било, че дървесината е от почистване на пасищата и ниви, но при извършената проверка от горските служители са установени и незаконно отсечени дървета в граничещите горски територии. Сечта в горски територии е често срещана незаконна и порочна практика при почистването на селскостопански имоти.

За установените нарушения горските служители са съставили 8 акта по Закона за горите.

Задържани са  три товарни автомобила - ГАЗ 53, два ЗИЛ-а, ТИР с ремарке, два моторни триона, брадва, общинска горска марка, таблет и мобилен принтер, както и  близо 40 кубика дърва за огрев от дървесен вид дъб и цер.   

Образувани са четири бързи полицейски производства от РУП – гр. Средец.