До 40 хил. щъркела на ден прелитат над Странджа 

Август е месецът, през който започва есенната миграция на птиците към топлите южни страни. 

Въпреки че е типичен летен месец, през август някои птици започват да се приготвят и да отлитат на юг. Да вземем например щъркелите – въпреки че по това време в щъркеловите гнезда в България все още има неизлетели малки, до седмица-две всички те вече ще напуснат гнездата и ще започнат да скитат в полето заедно с възрастните, хранейки се усилено в подготовка за дългия прелет към Африка. 

По същото време можете да наблюдавате и първите прелитащи над нашата страна ята от бели щъркели, гнездящи в Северна и Средна Европа, които вече са отгледали малките си там и заедно (и възрастни, и млади) вече се отправят към зимните си африкански квартири. 

В България също определени видове птици отлитат още през август – основно някои пойни птички и други по-дребни представители на гнездящите у нас прелетни видове. 

Такива са някои овесарки (черноглава и градинска), певци (буков и източен планински), големият маслинов присмехулник, черногърбото каменарче (последното не гнезди в Странджа, най-близкото гнездово находище е по Северното Черноморие). По-късно през месеца (с продължаваща миграция и през септември) на юг започват да отлитат мухоловките (полубеловрата и сива), сврачките (червеноглава, черночела и червеногърба), славеят, малкият маслинов присмехулник, авлигата, черният бързолет, синявицоподобните птици – обикновен пчелояд, папуняк, обикновена синявица (синя гарга) и др. 

Болшинството от нашенските бели щъркели до края на август също са напуснали страната. 

Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа -Via Pontica, който събира ятата на Северна и Източна Европа и Западен Сибир. Трасето на миграционния път минава над западните черноморски брегове, от там и името му (гръцкото название на Черно море е "Понт Евксинус"). 

Над Природния парк фронтът на прелета се стеснява и във върховите дни могат да бъдат наблюдавани огромни ята от бели щъркели – до 40 хиляди за ден, и по 3–4 хиляди пеликани, осояди, мишелови, големи и малки кресливи орли.

Текст със съкращения: маг. биолог Милен Рашков, експерт на ДПП „Странджа”