Нашествието на борова процесионка е заради топлото време

"Колкото и да се борим, винаги ще излезе нещо. Трябва да сме внимателни, ако видим гъсеници на борова процесионка". Това заяви пред БНР инж. Петя Матева - експерт в Изпълнителната агенция по горите.

По думите й боровата процесионка не е нов вредител. Ежегодно срещу него се пръскат между 10 и 30 хил. дка. Това става от края на август до началото на октомври, когато се излюпва новото поколение. Тази година ще бъдат обработени 12 хил. дка. Другият начин за справяне с вредителя е чрез изрязване. Проблемът е, че гъсениците могат да стоят на земята в какавида до 3 години, обясни тя. 

Тази година има много сигнали за борова процесионка в градски територии и паркове около населени места, съобщи експертът. По думите й колкото по-топло е времето, толкова по-активна е боровата процесионка.

Борова процесионка се забелязва вече и в Северна България, отбеляза експертът в ИАГ. Учените от години правят анализи, очаквали са я там, но не толкова скоро, добави тя и каза, че една от причините за това е топлото време.

Видът е описан  за първи път от австрийци през 1775 г., а от 1910 г. е известен в България. 

Боровата процесионка е един от най-разпространените вредители в иглолистните насаждения в страната. Името „процесионка“ е свързано с начина на придвижване на гъсениците от вида, движат се  една след друга в процесия. 

Гъсениците се хранят с иглиците на различни видове бор, с което причиняват обезлистване на дърветата. Ежегодното обезлистване води до физиологично отслабване на растенията, но до момента няма установено загиване на отделно дърво или гора от тяхното нашествие. 

Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да доведат до респираторни проблеми и алергични реакции. 

Ето защо е препоръчително да не се пипат гъсениците и белите къдели по дърветата с голи ръце.  

При наличие на повреди от борова процесионка, ангажимент за сигнализиране в Изпълнителна агенция по горите имат собствениците на горски територии, както и лицата, на които територията е предоставена за управление.   

Предпазни мерки: 

• Не докосвайте и не се доближавайте до гъсениците или техните гнезда (белите къдели по дърветата). 

• Посетете фармацевт за облекчаване на кожни или очни раздразнения след възможен контакт. 

• Консултирайте се с лекар, ако смятате че сте имали сериозна алергична реакция. 

• Посетете ветеринарен лекар, ако смятате, че вашия домашен любимец, животно е било сериозно засегнато.