80 горски служители гасят големия пожар до Кубадин

Голям пожар бушува на територията на Държавно горско стопанство - Средец. 

Общо над 80 горски служители участват в потушаването му. Целият състав на стопанството в Средец, както и служители от ДГС-Айтос, ДГС-Сливен, ДГС-Елхово, ДГС-Твърдица, ДЛС-Тополовград и ДЛС-Тунджа са на терен. 

Екипи с пет пожарни автомобили на Югоизточно държавно предприятие също са изпратени, за да участват в гасенето. 

Пожарът е върхов и гори от вчера. Вече е обхванал над 4000 дка, от които 2/3 са държавна горска територия. Горят предимно иглолистни и смесени насаждения. За щастие, разрастването му до близкото село Кубадин е предотвратено. 

Високата скорост на вятъра прави потушаването на огнената стихия изключително трудно. Борбата продължава. 

Директорът на ЮИДП-Сливен инж. Димчо Радев благодари от мястото на пожара на всички горски служители, които участват и се борят за спасяването на българската гора. 

Други три пожари са потушени през вчерашния ден на територията на ЮИДП-Сливен. В гасенето им са участвали над 60 горски служители. Два от тях са горяли в ДГС-Маджарово, като са обхванали общо над 600 дка, от които и широколистна гора. 

Третият е бил на територията на ДГС-Свиленград. Там засегнати са над 1100 дка, от които дъбови насаждения, храсти и тревна растителност. На помощ са се отзовали и горски служители с пожарни автомобили от стопанствата в Тополовград и Маджарово.

Още веднъж апелираме - бъдете внимателни и отговорни в най-опасния сезон от пожари!