Странджа е най-големият дъбов масив в Източна Европа

На 21 март се чества Световния ден на гората. 

Той се отбелязва в деня на пролетното равноденствие по инициатива на Европейската конфедерация по земеделие още от 1972 г.

Датата е подкрепена от Организацията по прехрана и земеделие на ООН, с цел да се съхрани гората като природно богатство и да се защити горската флора и фауна за бъдещите поколения. 

Наред с важното им стопанско значение за икономиката, значителен е техният принос за запазване чистотата на въздуха и водите. Горите са и среда за живот и развитие на изключително голямо разнообразие от видове растения и животни, много от които са силно уязвими и зависими от горската среда на живот.

В Природен парк „Странджа” се съхраняват едни от най-запазените и величествени гори в България, покриващи цели 80% от парковата територия. Средната възраст на горите тук е 75 години (с 30 г. по-висока от средната за България), а старите гори с възраст над 100 години заемат 30% от площта на горите в парка – три пъти повече от средното за страната, обяснява Милен Рашков, гл.експерт биоразнообразие към ДПП "Странджа". 

В най-ценните за опазване местообитания – естествените масиви от стари гори – често се срещат дъбови и букови дървета с диаметър до над 2 m и възраст до над 500 години. Много от тези вековни екземпляри са защитени съгласно чл. 109 на Закона за биологичното разнообразие и са включени в специален Регистър на вековните дървета в България. Общо 19 такива вековни дървета, намиращи се на парковата територия, са вписани в този регистър.

Над 70 процента от общата горска площ в парка е заета от дъбови гори. Странджа е най-големият дъбов масив в Източна Европа (и втори по големина на континента след Massif Central във Франция). Единствено в тази планина за цялата територия на ЕС се среща видът Странджански дъб-лъжник (Quercus hartwissiana), оцелял тук до наши дни още отпреди милиони години – през геологичния период Терциер, когато в цяла Европа климатът е бил топъл и влажен. Учените считат лъжника за родоначалник на всичките съвременни видове дъб на Стария континент, като всички те са произлезли именно от него, пише Милен Рашков, ДПП "Странджа". 

И както всяка година, през първата пълна априлска седмица предстои честването на Седмицата на гората. Тази година тя ще се проведе в периода от 1 до 7 април с разнообразни инициативи по поддържане на благоприятното състояние на горите, популяризиране на тяхното значение, възстановяване и поддържане на горската посетителска инфраструктура и др. Мотото на Седмицата на гората през 2024 г. е „Гората е живот и обща отговорност”. И ако обичаме гората, нека всички при възможност да се включим в тази инициатива!