Едоардо Миролио се вдъхновява от траките

Винарска изба Едоардо Миролио е следващият участник във ВинотоФест, който ще се проведе на 1 и 2 юли в експоцентър Флора в Бургас.

Преди около 30 години потомственият индустриалец Едоардо Миролио идва за първи път в България и като утвърдено име в европейския текстилния бранш  се заема с възстановяване и създаване на нови текстилни  предприятия в района. От корените в Италия, от областта Пиамонте Алба, където фамилията притежава  винарската изба “Тенута Карета” идва страстта  на Миролио към виното. 

Приемайки България за своя втора родина, той изгражда и тук своето убежище в лозята, по примера на старото класическо европейско лозарство и винарство , в което гроздето и избата са едно цяло.

„От траките до днес, единственият поминък в района е отглеждането на грозде и производството на вино. Не един античен автор е възпял тракийското вино и рецептите които се предават от баща на син, поколения наред... Това е, което ме вдъхнови!“, казва Миролио.

Винарска изба Едоардо Миролио е разположена в регион Тракийска низина в село Еленово, на 22 км от Нова Загора. Избата е заобиколена от лозя, разположени по хълмистите склонове, езеро и зелени ливади, които създават отлични условия за развитие на винен туризъм.

Винарска изба Едоардо Миролио е създадена през 2002 година с първа продукция през 2005 година.

Избата е разположена в централната част на масива от приблизително 220 хектара лозя, които покриват склона на хълма „Свети Илия“, който се спуска към село Еленово.

Годишният производствен капацитет на винарска изба Едоардо Миролио е 1 милион литра вино. Цикълът на производство обхваща всички технологични операции - от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови