Няма интерес към ваканционни имоти по Южното Черноморие

Две тенденции се очертават в пазара на ваканционните имоти.

От една страна това е ключовата роля на българския купувач, като за 2016 г. приблизително 50% от сделките са с български клиенти. От друга страна, има отлив на голяма част от строителните фирми, предприемачи и инвеститори от черноморските региони и насочването им към по-големите градове като София, Пловдив, където пазара е доста по-динамичен и където има по-голяма бързина на реализиране на това, което е построено.

Така анализира пазара на имоти по Черноморието Михаил Бобев, председател на сдружение "Недвижими имоти"-Бургас, цитиран от Фокус.

По отношение на общата картина на ваканционните имоти в Бургас се регистрира значителен спад на ваканционните имоти на фона на голямото предлагане.

Като цяло пазарът на надвижими имоти е доста активен и динамичен, като консултантите отчитат ръст на търсенето на имоти в сравние с предлагането.

Според Бобев, не се очаква драстично поскъпване на жилищата, тъй като реално то вече е факт. Може би не повече от 3-4% за годината.

Препоръката му към продавачите е реално да преценяват стойностите на имотите, които предлагат, за да бъдат близки до съответните пазарни нива.

Ипотечното кредитиране, по-добрата доходност при продажбите инаемането на имоти, в сравнени ес банковите депозити, както и развитието на икономиката в района са сред предпоставките за по-голямото търсене на жилища.

Предпочитанията на купувачите са към новото строителство, като към този сегмент се насичват предимно млади хора, които инвестират в новостроящи се жилища.

В общи линии изборът на типа строителство – старо или ново зависи от приоритета на купувачите – от бюджета, от нагласата и от възрастта .

Наблюденията на брокерите са, че в последно време по-рядко се наблюдават компромиси с качеството на строителството.

В много случаи цената е определящата избора, като мен вложението в ново строителство е по-дългосрочно и ликвидността е по-голяма, твърди Бобев.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови