5 марки краве масло са ментета, вижте кои

Отговаря ли на стандартите маслото у нас? Оказва се, че половината от пробите, взети за изследване от асоциация “Активни потребители“, цитирано от bTV, са с несъответствия от стандарта. Отклоненията варират от добавяне на немлечни мазнини, добавяне на вода, неправилно етикиране, до влагане на забранени от закондателството съставки като фунгицида натамицин. 

Принципно кравето масло е много лесен за производство продукт, а изискванията към него, валидни за целия свят, са прости и разбираеми - маслото се състои от 82% мазнина и до 16% вода. Не се допуска добавяне на никакви други съединения.  

През 2014 г. асоциация “Активни потребители“ тества 15 марки масло за наличие на немлечни мазнини и вода. При четири от тях беше установено добавяне на растителни мазнини, а при едно имаше повече вода. През 2015 г. бяха изследвани 10 марки. В четири от тях имаше немлечни мазнини. По-добра ли е ситуацията сега? Оказва се, че не - напротив. За теста през 2017 г. са използвани 10 марки масло. 

Продуктите са купени от търговски обекти в Несебър и Бургас през август, а изследването им е продължило до октомври. Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като “имитиращи“, а на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя. Това изискване не е спазено. 

От изследваните 10 търговски марки в три се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Това са съответно 10-грамова опаковка на “Маркенбугер ЕООД“ (производител посочен на опаковката, на кашона е друг - “Милтекс КК ЕООД“, Варна) и две марки от 125 гр масло (“Чепеларе“ и “Хранинвест“), произведени от “Хранинвест ЕООД“, с. Кичево, област Варна.  Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки - тези на компания “Хранинвест“, допълнително е установено и влагане на големи количества вода. Това е търговска измама, но води до значително влошаване на качеството на храната. 

Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести. Допълнителната вода от своя страна увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.  

Рискът от бързо разваляне при влагане на допълнителна вода се намалява чрез влагане на антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. 

Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Това е фунгицид (препарат, унищожаващ гъби) от групата на макролидните полиени и се добива от естествения щам на Streptomyces natalensis или на Streptococus lactis. Той се използва в хранителната индустрия отдавна, но приложението му има редица ограничения.