Вижте кои плажове се предлагат за стопанисане

Най-висока начална цена е определена за плажа "Къмпинг Ахелой-част 2", където наддаването започва от над 14 хил. лв.

Министерството на туризма търси наематели на шест плажа по Черноморието, четири от които в Бургаска област. Плажовете са в района на Царево, Поморие, Несебър, Лозенец, Шкорпиловци и Варна.

По план конкурсите трябва да завършат в последната седмица на ноември и началото на декември, съобщи burgasnews.com.

Най-висока начална цена е определена за плажа „Къмпинг Ахелой-част 2“, където наддаването започва от над 14 хил. лв. Ивицата е с площ от над 11 хил. кв.метра, като оферти за нея могат да бъдат подавани до 23 ноември. В същия район на конкурс е обявен и плажът „Несебър-изток“, който е с площ от малко над 6 хил. кв. метра и за който се търсеше наемател и през пролетта, но неуспешно. Потенциалните кандидати могат да подават документи за тази ивица до 30 ноември, като исканата начална цена е над 10 хил. лв. без ДДС. Интересното е, че тази цена е същата, при която през пролетта ведомството не успя да намери наемател.

Има обявени конкурси и за два плажа в района на Царево. Единият от тях е за ивицата на село Варвара, която е с площ от над 3500 кв.м. Потенциалните наематели могат да подават оферти до 11 декември при първоначална цена от над 3800 лв. без ДДС.

Второто предложение е за „Малък плаж-Лозенец“, който е с площ от над 2700 кв. метра и се намира в едноименния курорт. Оферти за него могат да бъдат подавани до 23 ноември, като наддаването започва от над 3800 лв. без ДДС. Началната минимална цена сега е същата, която ведомството търсеше и през пролетта за този плаж. Тогава в конкурса се явиха четири кандидата, а при наддаването наемната цена се покачи много и достигна над 100 хил. лв. 

От документи, публикувани в сайта на туристическото министерство, се вижда, че тогава спечелилият участник в търга – „Гео Мик инженеринг“, се е отказал от сключване на договор, след което ведомството е поканил втория участник – „Тайс-Р“. Няма информация обаче какво се е случило след това, за да се стигне до нов конкурс за избор на наемател.