Руснаци се мъчат да се отърват от ваканционните си имоти по Южното Черноморие

Проблем за пазара на недвижими имоти в района на Бургас са минималните продажби на ваканционни имоти – сегмент, който вече няколко години е в сериозен застой. 

Причината е в оттеглянето на купувачи от Русия заради срива на рублата, но и в затягането на режима за износ на капитали от страната, смятат брокерите,

цитирани от dnevnik.bg. Така според тях се е появил и сериозен вторичен пазар на имоти, собственост на руски граждани, които сега се опитват да се освободят от тях, за да върнат вложените средства. Купувачи обаче няма дори и при цени под тези, на които имотите са били купени.

От няколко години насам в София, Пловдив и Варна се заговори за пазар на т.нар. Airbnb имоти. Става дума за малки жилища - дневен тракт и сервизни помещения, пригодени за отдавани под наем за уикенд пътувания. 

Очакванията, че това ще се случи и в Бургас след увеличения брой директни полети от и до летището в града засега не се оправдават. Въпреки това от Сдружение "Недвижими имоти" в града отчитат оптимистичен ръст на сделките с клиенти от вътрешността на страната, които инвестират в имоти с цел отдаването под наем.