Селските къщи – хит на пазара на недвижими имоти в Бургаско

Пазарът на недвижими имоти в Бургас е изключително активен, споделят брокери от региона.

Това, което прави впечатление обаче е интересът към парцели и селски къщи, съобщи Domaza Новини. 

По темата, говори Донка Ляшева - управител на агенция „Дивидент 1“ – един от доказаните посредници в този вид сделки.

Ето какво разказа Донка Ляшева:

Интересът към покупка на парцели за строителство в Бургас е огромен. Проблемът е, че няма много подходяща земя, което от своя страна води до завишаване на цените и респективно – оскъпяване на новото строителство. В региона търсенето е по-слабо, но по-находчивите строители, успяват да привлекат клиенти с по-добро изпълнение и по-ниски цени. Визирам квартали като „Ветрен“, „Сарафово“ и „Крайморие“, както и курортните селища Черноморец, Поморие и Несебър.

***

Ляшева, която има дългогодишен опит в този сектор разказва още, че по-крупните инвеститори, са по-малко, а времето, за което избират обектите – по-дълго. Доскоро е имало отдръпване от страна на клиенти, които влагат парите си в изграждането на фабрики, заводи и бъдещи нови производства, заради неяснотите в икономическата ни политика. 

Сега обаче има раздвижване на пазара и интерес не само от руски бизнесмени, но и от представители на Турция, Арабския свят, Италия и Германия.

Все повече хора желаят да се сдобият със селски имот на някое тихо и приятно място. Бягството от все по-стресовата градска среда е мечта за млади семейства и хора в пред-пенсионна и пенсионна възраст.

Селските къщи винаги са хит за възрастовата група 35 - 50 г. Нищо не може да замени селската къща или такава в рамките на 20-30 км. от Бургас. 

Всичко е подходящо за закупуване. Един търси в близост, за да може да си пътува всеки ден от града, друг има интерес и към по-далечни или по-чисти селца, за да намери спокойствието в почивните дни. Средна цена не може да се даде, защото всеки километър разстояние от Бургас и различните посоки, са с различна цена. 

Според Ляшева поскъпване ще има, защото това забързано ежедневие и това ново /с нереална квадратура и цена/ строителство, ще върнат живота в близките населени места.

Дали е по-изгодно да се купи по-стара къща, която да се реновира или такава, която е ново строителство, въпросът остава спорен. Според експертът, понякога старото или по-евтиното, излизат по-скъпо. 

Не са малко и хората, които искат сами да проектират и построят своята нова къща. А основното, което интересува клиентите е инфраструктурата в селището и състоянието на пътищата към Бургас.

Радостно е, че освен клиенти от Русия, руските републики и България, отново имаме купувачи от Англия и Германия. Не на последно място се нареждат и тази група българи, които са живели, живеят и/или работят в чужбина.