Хората вадят пари от банките и влагат в имоти

Почти нулевите лихви по депозитите са на път да променят навиците на българина да тича до банката с всеки спестен лев.

По данни на БНБ към края на юни депозитите на домакинства са 49 млрд. лв. (47.5% от БВП), което е със 7% повече спрямо същия месец на  2017  година. Месечният ръст спрямо май 2018 г. е близък до годишния - 6.5 %.

Влагането на пари в банка в момента е чиста загуба

Прости сметки по­казват, че инфлация от 3% годишно (тази година вероятно ще е по-висока) ще изяде половината от покупателната способ­ност на спестяванията за около 20 години. Но финансовите екс­перти са единодушни, че поне 10-20% от месечните доходи трябва да бъдат спестявани. Друг въпрос е в какво. Когато парите в депо­зита обаче понабъбнат, българинът започва да мисли за инвестиции извън банката, за бизнес и за бъдещи възможности като цяло. Разбира се, най-често парите от банката се влагат в имот. За закупуване на имот с инвестиционна цел, трябва да се знае, че очакваната доходност съвсем не е за пренебрегване.

Все пак добре е да има здрав разум и в тази на пръв поглед сигурна инвестиция. Жилищата във ваканционен комплекс носят добра печалба. Максимум 7% може да стигне годишната до­ходност от ваканционен имот в България в момента, показва анкета на в. "БАНКЕРЪ". Това е максималният процент, но има реди­ца условия той да бъде достигнат.

Едно от тях е имотът, намиращ се във ваканционен комплекс по морето или в планината, да се управлява професионално, т.е. от фирма, специализирана в този тип услуги. Във ваканционно селище като Green life в Созопол например си заслужава да купиш имот, защото интересът към комплекса е постоянен и условията, които предлага за отдих привличат много хора. Това е от основно значение, за да може комплексът, в който се намира ваканционният имот, да предлага достатъчно услу­ги и дори развлечения. 

В момента таксите за управление на имота са 500 евро годишно и не са променяни от две-три години. Средният размер на инвестицията във вакан­ционен имот в момента е 50-60 хил. евро в затво­рени комплекси и 30-40 хил. евро в градчета като Поморие, Созопол и др.

Имот „на зелено” носи гарантирана доходност

Вече мина времето, когато трябваше да влезеш в имота и след това да го купиш. През последните 5 години значително се увеличи делът на хората, които спокойно купуват имоти „на зелено”. И това не е никак случайно. На практика имот, купен „на зелено”, носи значителна доходност още преди да влезете във владение. 

Тук важният фактор е да изберете сигурен строителен предприемач, който има не един или два завършени обекта. След столицата Бургас е градът с най-много сделки за недвижими имоти сключени по време на строеж на жилището или дори преди да е започнат такъв. 

Направихме справка в една от сериозните строителни компании в областта „Бургосстрой” за дела на апартаменти, които продават още преди „първа копка”. От компанията заявиха, че в някои обекти се продават над 40% от апартаментите и търговските площи още преди да е започнало строителството. Според Пламена Владимирова от недвижими имоти „Съни БГ” хората, които са закупили имоти от тях „на зелено” в „Меден Рудник” вече могат да ги продадат на печалба, а сградата още не е готова.

Купувайте в „Меден Рудник”

Пред „Фактор” Владимирова сподели, че имат ексклузивни права да продават апартаменти и търговски площи в най-модерния билдинг в „Меден Рудник” и това е причината наблюденията й за това как се печели от инвестиция в имот „на зелено”, да са абсолютно реалистични. Важно предимство за брокер като нея е, че продава имоти от проверен строител в лицето на общинския съветник Стефан Колев, който има десетки завършени сгради в цял Бургас. „Наши първи клиенти в „Скай билдинг” в „Меден Рудник” бяха хора, които изчакваха да дадем начало на един такъв мащабен проект. На практика първите ни купувачи имаха възможност да вложат пари в имот на нива от 430 евро за квадратен метър в сградата.

В момента апартаментите там се търгуват на 490 евро, а по-атрактивните са продадени. Имаме клиенти, които искат да притежават точно определен имот, капариран преди година на по-ниска цена, ако собственикът му се съгласи да го продаде сега, ще спечели около 6 000 евро. Това е инвестицията в имот „на зелено”. Печелиш преди още да си влязъл във владение.” – каза още Владимирова.

30% от хората с пари инвестират в имоти

Изследване сочи, че 60% от българите опитват да спестяват, като 37% заделят някаква сума всеки ме­сец, а 23% се стараят да правят това винаги, когато могат. И докато за половината (52%) от спестовните предста­вители на обществото банковият депозит е формата за съхранение на свободните средства, 17% влагат парите си в доброволен пенсионен фонд, а 15% в спестовна застраховка.

Общо 64% от хората със спестявания търсят някаква форма на инвес­тиция. Най-популярно и предпочитано от 30% от запитаните е вложението в недвижим имот, бил той жилище или земеделска земя. С 13% разпрос­транение е вложението във взаимен фонд или друга форма на колектив­но инвестиране, докато вложенията във валута и финансови инструменти като акции и облигации са практика на 8% от запитаните пише вестник „Банкеръ”.