Все повече купуват жилища със 100% кредит

Брокери: Цените на имотите растат, но броят на сделките е доста колеблив

Няма балон на пазара на недвижимите имоти, по-скоро очакваме успокояване. Това е мнението на на Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти, изказано в БТВ.

„Анализът показва, че цените на имотите продължават да се покачват, но ръстът на броя на сделките е вече доста колеблив. В някои градове има спад, а в някои – лек ръст. Еуфорията от последните три години, когато всяка година имахме едновременен ръст и на цените, и на броя на сделките като че ли вече е зад нас”, отчете той.

По думите му сега цените са на нивото или малко по-ниско отпреди 10 г. Едновременно с това доходите в този период се повишиха между 30-40% и продължават да растат, допълни Павлов. 

Според него купувачите имат повече изисквания към имота, който търсят.

Изискванията на купувачите

„Благодарение на сериозния ръст на новото строителство вече има повече оферти, които трябва огледате, преди да вземете решение. Цените са доста високи, така че купувачите са изправени пред важен избор – дали да купят по-малко жилище с бюджета, който имат, или да отидат в по-евтин квартал, където да вземат жилище с големината, която търсят”, посочи Павлов.

По думите му броят на хората, които вземат заем, за да купят имот, се увеличава всяка година. „Вече хората, които купуват с кредит, са значително повече като дял спрямо тези, които купуваха с кредит преди 10 г. Една от причините са изгодните условия на банките – лихвите днес са 2 пъти по-ниски, отколкото преди 10 г.”, коментира той.

По повод появата на купувачи, които вземат имот 100% с кредит Павлов заяви, че това е опасна тенденция и трябва да има рестрикции.

„Това са хора, които нямат достатъчно капитал, за да се включат в такава сделка, и вземат и ипотечен, и потребителски кредит, за да успеят да я финансират”, подчерта той.