Идва ли краят на ниските лихви

Икономическият анализатор Лъчезар Богданов обясни в студиото на БТВ, че вероятно се задава краят на няколкогодишния период на тези на практика нулеви лихви.

Според него това не е нормално положение, което може да бъде устойчиво в дълъг период от време.

„Парите имат цена, отложеното потребление има своята цена и няма как в дългосрочен план да останат в това положение”, каза Богданов. Прогнозата му е, че още догодина в еврозоната ще започне тенденция за повишане на лихвите, което няма как да не се пренесе и у нас.

По данни на БНБ отпуснатите жилищни заеми до август 2018 г. са 10,15 млрд. лева, като ръстът е от 9,6%.

Какво ще плащаме, ако сме изтеглили кредити при едни условия и те се променят?

Ако в момента средно българинът тегли средно 100 000 лв. за 20 години, при лихва 3,3% месечната вноска му е 570 лв. Ако лихвата се покачи с 0,5 процентни пункта, вноската ще скочи на почти 600 лв., или с 25-30 лв., изчисли кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Винаги съветваме хората да смятат, какво би се случило, ако лихвата се повиши с 1 процентен пункт – тоест ако от 3,3% стане 4,3%. Тогава средното месечно плащане ще поскъпне с около 50-60 лв. – до 622 лв.”, даде пример той. "Има разлика как ще поскъпнат вече изтеглените кредити, защото прогнозите за повишение на лихвите ще се отразят за новоотпусканите кредити.”