Спад на сделките с имоти в Бургас

Пазарът на жилищни имоти навлиза в етап на балансираност между търсене и предлагане и забавяне на ръста на средните цени на жилищна площ,

съобщи агенцията за недвижими имоти Явлена в свой анализ.

Тя съпоставя динамиката на пазарите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора като процент на ръста или спада на броя сделки с имоти, броя сделки с ипотеки и средна цена на жилищна площ за деветмесечията на периода 2015-2018 г.

През последните четири години икономиката на Бургас се представя все по-добре, което влияе благотворно върху наблюдаваните показатели. 

Както във Варна, така и в Бургас ръстът на средната цена на жилищна площ е в приемливи граници, което, съчетано с икономическата активност на работещите, обяснява високия ръст и дял на реализираните сделки с ипотеки през разглеждания период. Ипотечният дял в покупко-продажбите е около 48%.

Деветмесечията на 2016 г. и 2018 г. са с понижение по отношение броя на сделките, предшестван от подобен положителен ръст през 2015 г. и 2017 г., което очертава запазване на нивата на броя сделки от 2014 г. Агенцията очаква запазване на динамиката на средната цена и спад в динамиката на броя сделки с ипотеки.