Продават за € 550 хил. Хатева къща 

Наследници на фамилията Хатеви искат за аристократичния дом 550 хиляди евро. Обявата е публикувана във всички възможни сайтове за покупка и продажба на недвижимо имущество,

съобщи faktorbg.com. Оказва се, че новите собственици на къщата, в която до последно живя известният бургаски актьор Милко Хатев са решили да се отърват от имота.

Димитър Бъчваров и Михаил Коларов са двамата далeчни роднини на Хатев, които искат да продадат къщата, тъй като нямали финансовата възможност да я поддържат и ремонтират. Двамата не са от Бургас и се занимавали с продажба на имоти.

Къщата е паметник на културата. Преди четири  години Община Бургас издаде предписания тя да се обезопаси. Повод стана самозапалване на клошар на  таванското помещение и това, че имотът се беше превърнал в сборище на бездомници и наркомани.

Къщата е построена през 1902 година за индустриалеца Никола Хатев. Проектът е на италианския архитект Рикардо Тоскани. Очарованието на срадата е  бароковата украса. Най-емблематичният елемент е кубето над входната врата - с остра пирамидална форма, покрито с люспеста ламарина. Къщата е използвана за декор на филма „Опасен чар" с Тодор Колев.

Освен с уникалната си архитектура, къщата стана известна и с дълга съдебна сага, която продължи повече от 15 години. Известният бургаски артист Милко Хатев водеше битка, за да спаси имота си. 

Когато остава прикован в инвалидна количка, Хатев е изоставен от всичките си близки и роднини, тогава той се доверява на двама души, които се представят за ел.техници. По-късно се оказва, че е станал жертва на имотната мафия в Бургас.

Каква е била схемата на измамниците. Когато елтехниците влезли в дома на Хатев, за да направят уж някаква профилактика, подали на бургаския актьор листи, на които той трябвало да се разпише. Но в последния момент, Хатев отказал. 

След като този план не се осъществил, актьорът бил посетен през април 2001 година от двама „бизнесмени”, начело със Здравко Донев и Станимир Момчев. Те поискали да им се даде под наем пристройка до къщата, защото имали намерение да развиват бизнес. 

В края на лятото Хатев  най-сетне склонил да приюти „бизнесмените“ и на 30 август 2001 г. между него и Станимир Момчев е сключен договор за наем на въпросната пристройка. Освен този документ обаче, Хатев, като собственик на целия имот, подписва на наемателя си Момчев и пълномощно, с което той да плаща ток и вода. Оказва се обаче, че всъщност го е упълномощил да се разпорежда с цялата му собственост, включително и с къщата. 

Така, получили подписа на Милко Хатев, двамата „бизнесмени” се домогват до имота и стават негови собственици. Сумата, за която е продадена къщата е 34 хиляди долара, а Милко Хатев не получва и стотинка от сделката.

В средата на май 2002 г.  актьорът  научава, че всъщност е станал жертва на измама. Хатев се обръща към прокуратурата и срещу  Момчев и Донев е образувано дело за измама с фалшиви документи. 

Случаят се прехвърля между няколко полицейски и прокурорски кабинети в продължение на четири години и едва през 2006 г. е повдигнато обвинение. Районният съд в Бургас обаче оправда измамниците. Решението е потвърдено и от втората инстанция. 

Защитник на Милко Хатев в битката срещу имотната мафия беше великотърновският адвокат Васил Бенчев.  

През 2013 година, той беше покосен от коварна болест и почина. Съдебната сага приключи през 2015 година и то с щастлив финал. Акторът не успя да се зарадва на развръзката по делото, тъй като през януари 2007 г. при доста мистеризони обстоятелства умира. Намерен е от съседка, която се грижила за него. Дори има версия, че Хатев е бил убит.

През 2017 година почина и соченият за кръстник на имотната мафия Здравко Донев – Капона. Къщата се оказа притегателно място за клошари и бездомници, но все още е апетитна за инвеститори. 

Никой до сега от наследниците, които бяха изоставили болния Милко Хатев и не се грижеха за него, не е ремонтирал и един кавадратен  сантиметър от имота. Сега обаче са извадили аристократичния дом за продан.