С 99% нарастват разрешителните за строеж в Бургас

2018 г. сложи край на силния ръст на цените на жилищата в България, който беляза предишните две години, но за спад на жилищния пазар все още не може да се говори.

Сделките с имоти в големите градове продължават да растат, макар и по-бавно, на пазара излизат нови мащабни проекти и броят на строителните разрешителни се увеличава, а банките  отпускат все повече ипотечни кредити.

Подем по Черноморието

Картината на жилищния пазар по Черноморието изглежда положителна. През третото тримесечие Варна отбеляза силен ръст на сделките с имоти от 17,5% на годишна основа според данните на Агенцията по вписванията, като по този показател морската столица значително изпревари другите големи градове в страната.

Средната цена на квадратен метър в морската столица достигна около 820 евро на кв. м, като отбеляза умерен ръст. Очаква се обаче големия брой новозапочнати проекти и получени разрешения за строеж да повлияят на предлагането, като експерти прогнозират забавяне на ръста на цените на жилищата във Варна и дори лек спад.

В Бургас данните на Агенцията по вписванията показаха спад на броя на сделките от 10% през третото тримесечие на 2018 г. Според брокери в последните пет години жилищният пазар в града е стабилен, като цените на жилищата са отбелязали умерен ръст от около 5% през първото полугодие на 2018 г. 

В същото време издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради през първите шест месеца на годината са нараснали с 99%.

Жилищен пазар в София

Ръстът на цените на жилищата в столицата през 2018 г. се забави до около 5% на годишна основа, а средната цена на кв. м се стабилизира на нива около 1000 евро. В същото време предлагането на жилища ново строителство нарасна и е предпочитано от купувачите.

Местоположението на имота е от определящо значение за цената му. По данни на „Адрес“ най-голямо повишаване на цените на жилищата се наблюдава в „Дружба“ и „Овча купел“ благодарение на развитието на метрото и близостта до офис зоните на Цариградско шосе и Бизнес парка. Двуцифрен ръст на цените на жилищата има и в „Люлин“, „Лозенец“ и централните квартали.

Най-скъпи са жилищата в централни квартали като „Яворов“, „Иван Вазов“ и „Оборище“, където цените надхвърлят 1500 евро за кв. м, доста над средното равнище от 1092 евро за кв. м за третото тримесечие, сочат данни на портала Imoti.net. Основен фактор за ръста на цените на жилищата освен близостта до метрото е и добрата инфраструктура в квартала като наличието на детски градини, училища, паркове и пътна инфраструктура.

Имотите за краткосрочно отдаване – все по-популярни в Пловдив

В Пловдив развитието на нови производства в индустриалната зона привлича хора от съседните области като Хасково, Стара Загора, Кърджали, както и от Северозападна България, които се установяват в града и повишават активността на имотния пазар. Данни на брокери сочат задържане на цените на жилищата или лек спад през 2018 г., като прогнозите са, че тенденцията ще се запази и през 2019 г.

Средната цена на жилищата в Града под тепетата през третото тримесечие достигна 854 евро на кв. м, което е доста под нивото в София. Купувачите са от цялата страна, а мнозинството от запитванията са за тристайни апартаменти, отчитат брокери.

Все повече хора в Пловдив инвестират в имоти за краткосрочно отдаване, което според имотните агенции се дължи на туристическия поток към града, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Очакванията са обаче събитието да доведе до повишаване на наемите, но не и на цените на жилищата за продажба.