Груби нарушения при строежите на Арапя и Алепу откри ДНСК

Според резултатите и двата строежа трябва да бъдат временно спрени

Груби нарушения при строителството на ваканционно селище в горичката при къмпинг „Арапя” и курортен комплекс при Алепу установи проверката на дирекцията за строителен контрол.

Тва съобщи днес директорът на ДНСК /Дирекцията по национален строителен контрол/ Иван Несторов.

Проверките продължиха една седмица.

Според резултатите и двата строежа трябва да бъдат временно спрени, но това трябва да стане със заповед на съответните общински администрации на Созопол и Царево.

По казуса „Арапя” проверката е установила, че няма издадено строително разрешение за пътя до вилното селище, което в момента се изгражда в боровата гора.

Няма издадено становище от екоинспекцията колко дървета могат да бъдат изсечени, тъй като в разрешението за строеж на вилното селище от 2007 г. е посочено, че там ще бъде изградена една сграда, а не 23 къщички, както е сега по проект.

За строителството на курортно селище край Алепу е констатирана грешка на главния архитект на община Созопол, че е допуснал едновременно укрепване на свлачището и изграждане на курортния комплекс.

Директорът на ДНСК посочи, че има незаконосъобразни действия на консултантската фирма, която упражнява надзор за строителството на обекта – „Костов и синове“. Дружеството е отговорно за изготвянето на цялата проектна документация, тъй като на основата на неговия доклад тази документация се внася в общинската администрация, на базата на която пък главният архитект одобрява проектите и дава разрешението за строеж.

„В този си доклад господин Костов, като упражняващ надзор на строителната част, трябваше изрично да разпореди първият етап, касаещ изграждането на геозащитното съоръжение, да бъде обвързан със срокове и да се направи тази разделителна граница в самия строителен процес“, заяви Иван Несторов. И допълни, че надзорната фирма „Костов и синове“ ще бъде също санкционирана от ДНСК.  

Кметът на Созопол трябва да издаде заповед временно да бъде преустановено изграждането на жилищните сгради, докато изцяло не бъде 

Спират спорните строежи по Южното Черноморие (ОБЗОР)

„В случая, тъй като и за двата обекта е налице разрешение на строеж и частична проектна документация, ние не можем да говорим за безспорно незаконно строителство. Ние говорим за обекти, които са започнати в отклонение на определени текстове на Закона за устройство на територията, за които нямаме или имаме частично налична техническа документация”, отбеляза шефът на ДНСК арх. Иван Несторов.

По отношение на строителството край екоплаж „Корал” има валидна заповед на министъра на околната среда от 2014 г. да  не се извършват строително-монтажни работи. Става въпрос за всички имоти край плажа.