Как ще повлияе присъединяването към еврозоната на BG имотния пазар 

Инвеститори от азиатския регион ще влязат с нов капитал, прогнозира Марк Робинсън от Colliers International

Присъединяването към еврозоната няма да окаже сериозно влияние върху българския имотен пазар. Факт е, че сделките на българския пазар отдавна се сключват в евро, голяма част от банковите кредити също се отпускат в евро. Това каза Марк Робинсън, специалист пазарни проучвания за ЦИЕ в Colliers International, в ефира на  Bloomberg TV Bulgaria.

Според него въвеждането на еврото в България ще повиши ликвидността на пазара. „Присъединяването към еврозоната ще донесе повече ликвидност на българския имотен пазар, защото ще влезе нов капитал, особено от азиатския регион. За момента инвеститорите там не оценяват страната като основен европейски пазар за бъдещи нови инвестиции. Инвестиционните решения, разбира се, зависят и от много други фактори“, посочи Робинсън.

Той е на мнение, че офисите и търговските площи “са и ще останат най-добрия вариант за бъдещи експозиции”,

Експертът смята, че логистичните площи също ще бъдат атрактивни.

Специалистът направи прогноза и за очакваните инвестиции през тази година в страните от региона на Централна и Източна Европа.

„Инвестициите през 2018 г. бяха близо до рекордните нива. Това се отнася за страните от Вишеградската четворка, България и Румъния. Тези шест държави привлякоха общо 13,8 млрд. евро инвестиции в имоти през миналата година. Вероятно 2019 г. ще покаже сходни резултати", очаква Марк Робинсън и обясни, че позитивната динамика при наемите на търговски имоти се дължи на местното потребление.

Експертът посочи, че потребителите продължават да харчат и да поддържат стабилни наемните нива. Той отчете, че са негативни забавянията на икономиките в Германия и Китай, но “те няма да се отразят тази година на имотните пазари“.