Жилищният пазар: Варна с най-много сделки, Пловдив лидер по инвестиции

В Бургас до края на лятото сделките са бързи, след това купувачите се разколебават

Средното поскъпване на жилищните имоти в големите градове достига около 7%, сочат данните на АДРЕС. Общият обем на сделките в най-големите областни центрове – София, Пловдив, Варна и Бургас, отбелязва ръст на годишна база, макар и минимален. 

Строителната активност обаче се повишава осезаемо. За изминалите 12 месеца издадените разрешителни за строеж са с 51% повече жилищни единици. В страната увеличението е с 42,2%.

През 2018 г. средните цени на жилищните имоти в София са отбелязали ръст от 8,8%, като по-голямата част от поскъпването се наблюдава през първата половина на годината, сочат данните на АДРЕС. 

Сред районите с най-голямо увеличение в цените са квартали с традиционно висок интерес – Лозенец, Център, Люлин, както и нови локации, попадащи във фокуса на купувачите заради перспективното си развитие и разширение на транспортната мрежа – Овча купел, Дружба, Красно село.

Варна е лидер по ръст на броя сключени сделки от около 9%, сочат данните на компанията. Цените на имотите в Морската столица не са претърпели сериозни промени, а влиянието на кредитирането остава по-ниско в сравнение със София. 

Малко под 40% от купувачите използват жилищен заем. Преобладават сделките със собствени средства - най-често това са клиенти, които се местят от по-малък град и продават старото си жилище, за да закупят ново във Варна.

Пловдив все повече се утвърждава като предпочитана дестинация за инвестиционни покупки. Причините за това са от една страна икономическото развитие на града през последните години, а от друга – туристическият поток, особено в навечерието на инициативата Европейската столица на културата за 2019 г. 

Данните на АДРЕС показват, че инвестиционните сделки вече представляват 24%, при 16% за 2017 г. Засиленото търсене е довело и до покачване на цените на жилищата, което достига до около 10% на годишна база. Поскъпването е по-силно изразено при старото строителство заради ограниченото предлагане и интереса към централната градска част.

В Бургас пазарът на жилищни имоти е останал стабилен. Инерцията от 2017 г. е продължила и е видима в активността на купувачите и сходния обем сделки. До края на лятото покупко-продажбите са се сключвали бързо, а с началото на есента се е появило леко колебание у купувачите, което е удължило периода на търсене. 

Обособяват се два основни типа клиенти според начина на финансиране. Едните разчитат изцяло на свои средства, а другите – единствено на банков кредит. Поради това през 2019 г. се очаква леко охлаждане на пазара заради промените в банковите условия, очакват от АДРЕС.