Прогнози за пазара на имоти през 2019 г.

Купувачите ще продължат да имат високи изисквания

През изминалата година имотният пазар се характеризира със стабилност, забавяне на ръста на цените и на броя на сделките, както и с устойчиво развитие при различните сегменти. Такъв е изводът в някои от годишните анализи на специалистите от сектора за 2018 г., в които се посочва, че не се очаква и съществена разлика през 2019 г.

Според Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти и управител на „Форос”, настоящата 2019 г. ще бъде спокойна, като купувачите ще продължат да придобиват имоти и да имат високи изисквания. По думите му 2018 г. не се различава съществено спрямо предходната 2017 г. 

„От една страна, миналата година показа стабилност и очаквана активност на купувачите, а от друга – много сериозно раздвижване в строителния сектор и желанието на инвеститорите да създават нови проекти. Това със сигурност беше благотворно за купувачите, защото успокои цените и създаде по-добра конкурентна среда“, коментира той. Експертът подчерта, че ще запомним 2018 г. и с това, че са се реализирали най-малък брой сделки от 2010 г. насам. 

„Покупко-продажбите през м.г. са 212 хил., докато например през 2015 г. те бяха 230 хил. Последното тримесечие на 2018 г. беше определящо за по-слабите резултати. Почти навсякъде има спад, като на годишна база за страната той е 1%. Може би ръст има само във Варна от 7% и в Пловдив – 1%. Резултатите за София са 0%, т.е. без промяна. В останалите големи градове също има спадове, като в Бургас той е 5%. Логично е след няколкогодишен период на много активни действия от страна на потребителите да видим известно забавяне“, коментира Добромир Ганев.

Равносметката на Полина Стойкова MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties, е, че през 2018 г. за първи път в новата история на имотния пазар се регистрират такива добри параметри на състоянието му. 

„Досега той се развиваше много стихийно и с големи крайности. Вече е налице баланс. Имахме една стабилизираща година, през която за пръв път от 10 г. насам всички населени места и сегменти се движеха синхронно в положителна посока“, обобщава в своя доклад Стойкова и допълва, че възходящите тенденции при цените са доста по-умерени от тези през 2016 г. – 2017 г. 

„Това се вижда особено ясно в София, където средните стойности забавиха своя темп на растеж още в началото на годината. Големи ръстове през 2018 г. наблюдавахме в Пловдив, Русе и някои от другите областни градове, но и там вече се забелязват тенденции за забавяне на растежа и уравновесяване на пазарите“, коментира тя.

Прогнозата на Полина Стойкова за 2019 г. е, че картината ще остане много сходна на тази в момента – цените ще търпят леки изменения и ще се движат близо до настоящите си нива.

Предлагането ще бъде добро, а купувачите ще имат възможност да избират. Тя е убедена, че освен жилища в големите градове все повече хора ще обмислят покупката и на втори дом – на море, планина или дори на село. 

„Това важи особено много за хора с професии, които им позволяват да работят от дистанция. Тази тенденция ще държи активни пазарите и в по-малките населени места, и по курортите. Видяхме, че след като хората започнаха масово да пътуват зад граница, много от тях оцениха какви възможности за покупка на имот и качествен живот предлага България и колко струват те в другите страни. Това определено задвижва интереса в тази посока“, споделя още Стойкова.