Конституционният съд отмени по-високия данък за курортен имот

Внеслите вече данъка, ще си получат парите обратно

Конституционният съд отмени по-високите данъци за ваканционните имоти като противоречащи на основния закон. Съдът се произнесе, след като бе сезиран от президента Румен Радев, след като наложи вето, което депутатите отхвърлиха.

С промени в Закона за местните данъци и такси от есента на 2018 г. се въведе правилото, че имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище за собствениците си, се облагат с по-висока ставка. 

Целта на текста, предложен от лидера на НФСБ Валери Симеонов, бе да се ограничи избягването на дължими данъци за приходи от така наречените апартхотели и от квартирите, съобщава "Капитал".

По-високите данъци за такива имоти трябваше да са в сила от 2019 г. и се предвиждаше данъците за тях да са 5-7 на хиляда от данъчната им оценка при 0.1-4.5 на хиляда за останалите жилищни имоти.

Изданието посочва, че има процедура, по която внеслите вече такъв по-високо данък да си получат парите, след като решението на съда влезе в сила - три дни след обнародването му в Държавен вестник.