Ето колко струва нулевоенергийната къща /снимки/

"Леденото предизвикателство" – след 48 часа, колко лед ще се запази в обикновена и в пасивна къща

С презентации, обучения и демонстрации стартира първия ден на Националната конференция "Почти нулевоенергийни сгради" в Бургас.

Събитието се провежда за втора година в морския град, а мястото е експоцентър Флора.

Особен интерес предизвика продуктовото изложение, демонстрациите и "Леденото предизвикателство".

В 12.30 ч днес бяха сложени по 4 заледени бутилки в две малки къщички /симулации/, пасивна и обикновена. Ще познаете ли кой ще се стопи по-бързо? Резултатът ще бъде видян 48 часа по-късно, на 1 юни в 12.30 ч.

Най-новите материали и компоненти от водещи фирми бяха монтирани на живо в демонстрационна нулевоенергийна конструкция.

Около 400 евро струва квадратния метър на пасивна къща, в завършеност „на тапа“, стана ясно по време на изложението. Използват се дървети конструкции, минерална вата, пресован и импрегниран гипсокартон, както и много други „магии“ за постигане на аочти нулевоенергийните сгради.

Конференцията е в рамките на 3 дни. 

Ще бъде представена програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност", финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, разполагаща с финансов ресурс от близо 33 млн. евро, чийто старт официално бе даден на 22 май. 

25-членна делегация, водена от председателите на Китайската академия за изследвания в строителството и Националния институт за отопление, охлаждане, вентилация и енергийна ефективност ще вземе участие в събитието. 

Ще научим и за националните норми и политики за ПНЕС в Австрия, Чехия и Словакия, както и за съвременните тенденции в професионалното образование и обучение, представени от участниците в проект CraftEdu.

Текст и снимки: meduzata.com