Руснаци продават ваканционните имоти, искат в Бургас

Има руски пазар на недвижимите имоти по българското Черноморие, но има и голям проблем с кредитите.

Това съобщи на пресконференция по време на изложението Имоти Експо 2019 в Бургас Лариса Костадинова от „Аврора“.

Например в Чехия и Испания, кредитите, които се отпускат на руски граждани са със същите лихвени проценти както на местните, допълни Костадинова. 

Има известен отлив от 5 години насам, откакто започна обезценяването на рублата. Затова тя смята, че ако се реши проблемът с ипотечните кредити, ще се увеличат руските инвестиции. Издаването на работни визи също ще допринесе за това, защото има нужда от работна ръка.

Много по-малко се купуват ваканционни имоти в сравнение със ситуацията преди години. Дори тези, които имат ги продават. 

Повечето руснаци, които идват през последните няколко години, искат да останат тук да живеят. Затова се насочват към Бургас, Поморие и Несебър, обясни Лариса Костадинова. Предпочитани са градове, в които все пак има живот целогодишно, това привлича интереса на руските граждани.

Тенденцията е да се търсят двустайни имоти – апартаменти с една спалня. В Бургас цените са доста по-високи, но в Поморие може да се намери такова жилище до около 40 хиляди евро, а в Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас има подобни имоти по около 30 хиляди евро.

В Бургас има около 13% руско население, което прави повече от 20 хиляди души. В Несебър и Поморие пребивават поне още толкова, сподели Лариса Костадинова. 

Има много руснаци, които живеят по 6 месеца в България и 6 – в Русия, за да съберат изискуемия 5-годишен срок, за да останат за постоянно в България.

Текст и снимка: meduzata.com