Държавата получава 38% от цената на всяко жилище

Около 38% от покупната цена на жилище отиват за държавата, като в сумата влизат ДДС, данък печалба и административни такси, съобщиха строителни предприемачи.

По техни данни около 55% от крайната цена на жилищата се формира от самото строителство, като тук влизат и инвестициите в прилежащата инфраструктура и изграждане на комуникационни мрежи. 

"Макар допълнителните вложения в инфраструктурата да не са изрично заложени в нашите задължения, изпълнението им има ключова роля за успешното реализиране на проектите и за подобряването на градската среда“, каза Камен Пенков, член на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). 

Около 11% е средната печалба в сектора, а другите показатели за себестойността на жилищното строителство включват цената на терена, която има тежест от около 25%, и 1% други разходи за реклама, пиар и т. н.

Въпреки че строителните предприемачи не са длъжни да изграждат улици и прилежаща канализация, осветление и други, те ги даряват на общината, като в същото време плащат ДДС от 20% върху проекта, което отново се пренася върху крайната цена за клиентите, обясни Христо Чипишев.

Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата

Строителни предприемачи предлагат френския модел на застраховане

Жилищното строителство в България - бум или наваксване на изоставането?

Според Георги Шопов, председател на УС на НАСП, в много страни държавата е взела решение да се лиши от част от приходите от данъци и такси, за да направи жилищата по-достъпни за населението си. Той даде пример със Сърбия, където сделка за апартамент за младо семейство, което закупува първо жилище, е освободена от ДДС. 

Според Шопов в резултат на по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции строителната дейност значително се затруднява и крайният продукт се оскъпява. „Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище“, допълни Шопов.

Членовете на НАСП констатираха значителна промяна в данъците и таксите, които съпътстват строителния процес. Една от необяснимо високите такси е тази за тротоарно право, която компаниите трябва да плащат по време на строежа. Според Мартин Драгоев в някои квартали тя достига 20 евро на кв. м, т.е. колкото наема на магазин в търговски център на топ локация.