В Бургас: Брачни договори се подписват, когато има имоти или проблеми

Двойки подписват брачни договори, за да се спасяват от дългове, които са натрупали към кредитори.

Новата тенденция е засечена от представители на Нотариалната камара у нас, съобщава "Монитор". 

"Понякога подписват брачни договори и в опит да избягат от кредитори, като се надяват, че по този начин затъналият в дългове съпруг ще се спаси", разказа Милена Илчева, нотариус от Бургас. Според нея сключването на брачно споразумение не се влияе от възрастта на двойката. 

"Правят го и хора с 30 - 40 години брак. Всичко е въпрос на мотивация или някакъв повод. Най-често по този начин постъпват съпрузи с имот или проблем, който искат да разрешат, докато са живи и в добри отношения. По-често това се прави, когато това не е първи брак, заради това, че съпрузите имат различни наследници", обяснява тя. 

По думите й по подобен начин постъпват някои двойки, когато имуществото е придобито със средства на единия съпруг (вкл. и активи от бизнеса му – б.р.) и брачните договори се ползват, за да не се налага да се води съдебно производство за установяване на лично имущество. Най-често брачни договори подписват двойки, имащи повече имоти от последващи бракове. 

"Това са по-богати хора, със собствен бизнес. Обикновено недвижимите имоти остават при съпругата, защото мъжете са по-рискови в начинанията си и най-вероятно заради това предпочитат да не притежават недвижимости. Обикновено става дума за хора на възраст 50 - 60 години", каза Пламенка Халачева, нотариус от Плевен.

Младите най-често избират режим на разделност. 

Още преди сватбата решават всичко, което придобиват, да е индивидуална собственост на този, който го е придобил със свои средства. Те подписват при нотариуса такава декларация, която след това подписват и пред длъжностното лице по гражданското състояние, пред което сключват брака", пояснява тя. 

"Не бих казала, че жените по-често успяват да убедят половинките си да им оставят имотите. Напротив - по-често мъжете вземат недвижимостите, защото явно са в по-силни позиции", смята нотариусът от Монтана Валерия Тодорова. "При нас в повечето случаи хората идват с готови договори, подготвени от адвокати, особено когато става дума за имуществени отношения", поясни тя. 

"Хората най-често по този начин делят апартаменти и пари, като такива договори се подписват от млади хора, разполагащи с повече имущество.