Прогноза: Имотите ще поевтинеят с между 5-8%

Според финансовия консултант Стойне Василев предстои корекция на пазара в идните няколко години

Пикът в стойността на жилищата у нас е достигнат и се очаква известна корекция през предстоящите години в цените, смята финансовият консултант и основател на сайта SmartMoney.bg Стойне Василев, коментирайки имотния пазар България пред Вероника Денизова за предаването „В развитие“.

„Ще има корекция в следващите няколко години в цената на жилищата. Не очаквам това, което се случи през 2008 г., когато финансовата криза спомогна за спукването на балона в сектора. Очакванията ми са за спад между 5-8%“, посочи Василев.

Традиционно столицата задава тенденциите в това отношение, докато останалите големи градове, като Пловдив, Варна, Бургас и Русе, следват примера с 5-6 месеца закъснение, посочи още експертът.

Земеделската земя от друга страна се движи от свои собствени двигатели, които нямат много общо с жилищата и търговските площи, коментира той.

„Ключова за цената на земеделската земя е културата, която се отглежда на нея. Пшеницата, царевицата, житото – те са все продукти с ниска добавена стойност. Овошките и зеленчуците пък са с висока“, уточни Василев.