С 8% са поскъпнали имотите в Бургас за тримесечие

Цените на жилищата в големите градове у нас отново ускоряват ръста си

След забавянето през третото и четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата в големите градове и в цялата страна отново ускоряват ръста си през първото тримесечие на 2019 г., като единственото изключение от тенденцията е Варна, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

София е лидер по поскъпване на жилищата между януари и март с повишение на цените от 9,6% на годишна основа, като то се дължи главно на ръста при новите жилища с цели 18,6%, докато съществуващите жилища регистрират по-умерено покачване от 5,3%. Само между четвъртото тримесечие на миналата година и първите три месеца на тази година цените на новите жилища в София са нараснали с 9,7%, а тези на старите жилища са останали почти непроменени.

Двуцифрен годишен ръст на цените на новите жилища има и в Пловдив – 12,6%, докато при съществуващите жилища покачването е само с 3,9%. Общо цените на жилищата в града са отбелязали повишение от 7,1% на годишна основа през първото тримесечие и с 1,6% спрямо последното тримесечие на миналата година.

На трето място сред шестте най-големи града в България с население над 120 хил. жители, включени в индекса на НСИ, е Бургас, където цените на жилищата са се увеличили с 8% на годишна основа, като при новите жилища е отчетено поскъпване с 9,6%. Спрямо предходното тримесечие обаче цените на жилищата в града поевтиняват с 1%, като при новите е отчетен спад от 1,1%.

Стара Загора изпреварва Варна през първото тримесечие с повишение на цените от 4,4% на годишна основа, като и тук той се дължи главно на новите жилища, които са поскъпнали с 9% на годишна основа. Спрямо предходното тримесечие цените на новите жилища отбелязват ръст от 4%, докато при съществуващите жилища е отчетено поевтиняване с 0,7%.

На фона на ускорения ръст на цените на новите жилища в големите градове в страната Варна остава остров на спокойствието с повишение от само 1,5%, докато съществуващите жилища в морската столица са поскъпнали с 5,5%. Така общият ръст в града достига 4,1% на годишна основа и 2,1% спрямо последното тримесечие на миналата година.

В Русе жилищата са поскъпнали с 3,3% на годишна основа през първото тримесечие, като и тук повишението се дължи главно на ръста на цените при новите жилища с 4,6%.

Общо за страната цените на жилищата нарастват със 7,3%, като новите са поскъпнали почти двойно по-бързо в сравнение със съществуващите – 11,9% спрямо 5%. Спрямо последното тримесечие на миналата година цените са се увеличили с 2,6%, като ръстът при новите жилища достига 5,7%.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията Bulgarian Properties, която е специализирана в новото строителство, коментира пред Investor.bg, че данните на компанията за първото тримесечие не показват толкова големи ръстове на цените. „Напротив, те се успокояват и в някои комплекси са същите като миналата година, строителите са много по-предпазливи в повишаването на цените, тъй като предлагането е много по-голямо, а сделките се случват по-бавно“, каза Стойкова.

Снимка: meduzata.com