Купувачите на недвижими имоти са в златен период

Задава ли се криза за пазара на недвижимите имоти и как ще повлияят сегашните ниски лихвени проценти на ипотечните кредити на бъдещето на сектора?

Кои са новите основни характеристики на недвижимостите и доколко е важен факторът управление на етажната собственост? И как технологиите и иновациите променят бранша? Тези въпроси бяха във фокуса на шестото поредно издание на Националната конференция Inspire to higher, която се проведе в София по случай Празника на брокерите и агентите за недвижими имоти. Традиционно събитието се организира от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

Първият панел от конференцията бе посветен на влиянието на икономическите и политическите промени върху недвижимите имоти, развитието на банковия пазар и идва ли нова криза от Западна Европа.

Темите коментираха Добромир Ганев, изп. директор на „КредитЦентър“ Тихомир Тошев, Георги Ангелов от Институт Отворено общество София, Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и изп. директор на „Кредитланд“, главният изп. директор на „Алианц България“ Георги Заманов, икономическите анализатори и др.

Георги Ангелов коментира, че българската икономика се развива добре въпреки забавянето в цяла Европа. Той заяви, че прогнозите за страната ни са 2019 г. да бъде най-добра за последното десетилетие. 

„БВП вероятно ще достигне 60 млрд. евро за пръв път в историята на България“, подчерта Ангелов и добави, че се отчита и най-ниската безработица от 30 г. насам. 

„Това дава възможност на повече хора да си позволят жилище. В момента се намираме в най-добрите времена, а за купувачите на недвижими имоти периодът може да се нарече златен. 

Ипотечен кредит с лихва от 3%, инфлация от 3% и среден ръст на заплатите от 10%“, поясни Ангелов и допълни, че това няма как да продължи дълго. 

Експертът счита, че настоящите добри условия за купувачите формират спекулативен пазар, тъй като те придобиват жилища с инвестиционна цел, които са много по-рискови. 

„Прогнозите за 2020 г. сочат забавяне на икономическия растеж. Брекзит и наложените наказателни мита от американския президент Доналд Тръмп за стоки от ЕС за 7,5 млрд. долара ще засегнат българската икономика“, констатира Георги Ангелов. В заключение той каза, че страната ни трябва да се насочи към реформи, които стимулират дългосрочен растеж.

Георги Заманов информира, че ипотечните кредите у нас възлизат на около 10 млрд. лв. годишно, като ръстът за 12 месеца е 10%, или 1 млрд. лв. „В същото време се регистрират спестявания от 5 млрд. лв. годишно, което показва разумен баланс в българската икономика“, изтъкна той. Според неговите данни само един на всеки четири имота у нас се купува с ипотечен кредит, а ежегодно банките финансират придобиването на 10 хил. къщи и апартаменти. 

„При три-четири милиона домакинства това не е много“, отбеляза Заманов и обърна внимание, че винаги съществуват рискове при ипотеките. „БНБ ни казва: Бъдете внимателни сега, защото при бъдеща криза извън България, която рано или късно ще дойде и у нас, конкретна кредитна сделка може да излезе извън рамките на комфорт на обслужване, а това ще доведе до необслужвани кредити и ще създаде загуби в бъдеще. Нещо, което видяхме преди 10 г.“, добави Заманов.

Тихомир Тошев посочи, че в момента у нас има 180 хил. ипотечни кредити – или сме на едно от най-ниските равнища в Европа. Средната месечна вноска по жилищен кредит в България възлиза на 800 – 900 лв. Той обърна внимание, че сега лихвите на ипотеките са на историческите нива от 3%, но в същото време доходите в България все още са най-ниските в ЕС. 

„Въпреки изгодните лихвени проценти хората в голяма степен са разумни при вземането на решение за жилищен кредит. А продавачите на имотите започват да узряват по отношение на цените, които по мои наблюдения се успокоиха и ръстът им спря, с изключение на някои квартали в големите градове и отделни проекти“, отбеляза Тошев. Прогнозата на експерта за следващата година е лихвите на ипотечните кредити да се задържат на сегашните си нива от около 3%, а цените на жилищата да останат непроменени.

„През 2020 г. отново ще има повишение на доходите. Като цяло очаквам спокоен пазар, като ръстът на покупките с ипотечен кредит ще бъде по-малък – между 5% и 8%“, заяви Тихомир Тошев и добави, че следващата година ще е по-добра за имотния пазар. В заключение посъветва да се подхожда внимателно при сделките за жилища с инвестиционна цел, придобивани с ипотечен кредит, тъй като при кризата през 2008 г. са изгубени основно такъв тип апартаменти.

„Надявам се, че поуките от последната икономическа и финансова криза са взети и всички участници на пазара ще предприемат разумни решения. Настоящата ситуация е Параграф 22 – ако една банка не дава кредити, изпуска пазарен дял, а в случай на криза тя може да понесе сериозни загуби от отпуснатите ипотеки“, обобщи в края на панела Кузман Илиев.