Цените на имотите в Меден рудник скочиха с 30%

Цените на имотите в Бургас са се вдигнали спрямо миналата година.

Това коментира брокерът Пролет Стаматова, цитирана от радио Фокус.  

Наблюдава се един марж от 5 до 10 хиляди евро, допълни тя. Най-скъпи си остават жилищата в централната градска част, после „Лазур“ и „Възраждане“. След това се нареждат „Зорница“, „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Цените в хубавата част на „Възраждане“ могат да се сравнят с цените в „Лазур“. 

Има голям скок на цените и в „Меден рудник“ – с минимум 20-30 %. Миналата година една гарсониера там се продаваше за около 30 хиляди евро и под тази сума. Тази година тя е на цена от 40 хиляди евро, обясни Стаматова.  

Пазарът на имоти е стабилизиран. Има фактори, които обуславят това стабилизиране. 

На първо място, това е увеличаването на заплатите. Работодателите вече плащат осигуровки върху по-високи суми. Второто е улесняването за кредитиране – всички клиенти имат по-лесен достъп до това. 

Банките станаха по-гъвкави в отпускането на кредити, лихвите паднаха. Това е положението за тази година, през следващата може би лихвите ще са различни, както казват банкерите, но през настоящата – е така. Другото, което също дава отражение, е подобряването на инфраструктурата. Жилищен комплекс „Меден рудник“ стана неузнаваем. Много по-комуникативен е, има детски градини, нови площадки.

Колкото до последните три месеца, наблюдава се леко завишение от 7 до 10 % в цените на недвижимите имоти. 

В Бургас това се свързва винаги с приключването на летния сезон. Този, който се върне след края на сезона, инвестира - продава малко жилище, а след това купува по-голямо.