Пазарът на имоти се раздвижи, ето корона тенденциите

Oт средата на април се забелязва раздвижване на пазара за недвижими имоти, тъй като хората се пренастроиха към новата реалност и започват да възобновяват действия

по изпълнение на своите планове и бизнес задачи, коментират от компания за недвижими имоти, която днес разпространи свое проучване за тенденциите на пазара от началото на годината досега.

Според компанията пазарната активност се възстановява, за което говори нарастващият брой запитвания за имоти, които са се върнали на нивата отпреди кризата. Наред с виртуалните огледи, започват да се провеждат и все повече присъствени огледи на имоти, без които трудно би се стигало до сделки.

Цените на имотите за момента остават без съществено изменение. Продавачите са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои. Купувачите също изчакват - по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките. Страните са отворени към диалог и преговори.

Интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Също така, особен интерес привличат качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение.

Работата по строителните обекти не спира, напомнят от компанията. Повечето от строителите са дали уверение, че разполагат с нужните материали, финансиране и предпазни мерки, за да продължат да работят. Това става видно в изминалите вече почти два месеца - много от обектите бележат значителен напредък и някои дори биват въвеждани в експлоатация.

Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата, коментират от компанията, като изтъкват, че все пак, повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процентът на самоучастие и обезпеченията.

***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

***

Какво трябва да знаят купувачите, коментира Ирина Генова от агенция за недвижими имоти Дом Инфо:

Кандидат-купувачите трябва да са запознати с всички разходи, които им предстои да направят във връзка с една сделка /покупко-продажба на недвижим имот/.

Данъкът върху придобиването на недвижим имот чрез покупко-продажба в община Бургас е 3%. До декември 2016 г. беше 2.5%.

Следва нотариалната такса, която е върху материалния интерес. Изчислява се по следната скала:

от 10 001 лв до 50 000 лв 160,50 лв + 0,8% за горницата над 10 000 лв

от 50 001 лв до 100 000 лв 480,50 лв + 0,5% за горницата над 50 000 лв

от 100 001 лв до 500 000 лв 730,50 лв +0,2% за горницата над 100 000 лв

над 500 000 лв 1530,50 лв +0,1% за горницата над 500 000 лв, като най-много може да стигне 6 000 лв.

Всичко това е без ДДС.

Ако приемем, че имотът, обект на сделката е 100 000 лв., то нотариалната такса е около 1%.

Ако не купувате само със собствени средства, а е необходим и кредит, сделката се оскъпява. Дължи се нотариална такса върху ипотеката, която е 50% от нотариалната такса по горната схема, ако е законна и 100% от нот. такса, ако е договорна.

Кога една ипотека е законна и кога договорна, ще обясня следващия път.

Освен тези такси има и такса за разглеждане на документите и одобряване на кредита, такса за оценка на имота, застраховка, което грубо е още 0.3% от цената на имота /или от вписаната стойност в нотариалния акт/.