Коронавирусът и пазарът на имоти днес /видео/

 

ListGlobally проведе анкета сред брокери на недвижими имоти по целия свят относно техния опит и мнения за глобалната пандемия през изминалия месец април.

Целта на проучването е да се събере глобална обратна връзка за ефектите на пандемията от Коронавирус върху бизнеса с недвижими имоти и да се добие представа за международните тенденции. Въпросникът бе разпространен през третата седмица на април 2020 г., която обхваща пандемичния цикъл на различни етапи в различните страни.

Откритията от това проучване показват някои общи неща както на международния пазар, така и на пазарите в отделните страни.

При международния пазар се забелязва:

Намаляване на активността при покупка; Очаквания за спад на цените на имотите; Преобладаващ онлайн маркетинг.

От гледна точка на отделните държави общото, което се наблюдава е:

Намаляване на доходите на брокерите; Очаквания кризата да продължи поне 9 месеца; Пазарът се диктува от купувачите.

Резултатите от проучването показват, че по-голямата част от брокерите на недвижими имоти очакват доходите им да намалеят. Съществува обаче процент сред анкетираните, които не очакват реална промяна в приходите си, или очакват дори увеличение  Може би последните са тези, които знаят, че не всичко е лоша новина за бранша.

При висока икономическа нестабилност фактът, че инвестициите в недвижими имоти са сред най-сигурните в дългосрочен план, дава известна надежда на сектора. Предвид това можем да очакваме, че капиталът ще продължи да навлиза в недвижимите имоти както  в средносрочен, така и в дългосрочен план.

Продължителност на кризата с коронавируса за недвижими имоти

В сравнение със само преди година, животът и работата на всички ни се промениха коренно. Някои от промените вероятно ще станат част от нашето ново нормално. На въпросът колко дълго смятат, че пазарът на имоти ще бъде в криза, брокерите отговарят по следния начин:

16% мислят, че кризата ще продължи от 1 до 3 месеца;

43% смятат, че ще е от 3 до 6 месеца;

34% - от 9 до 12 месеца;

и 7% допускат, че ще е повече от година.

Непосредственият шок от пандемията отстъпва и бизнесът реагира с нови тактики, иновации и планове за управление на промените. Пандемията COVID-19 ще принуди брокерите да се концентрират върху намаляване на риска и ще ускори тенденциите за устойчивост, които вече съществуват в сектора преди пандемията:  повишена онлайн активност и интеграция на нови технологии. 

Проучването показва, че голяма част от брокерите на недвижими имоти планират да инвестират в маркетингови стратегии по време на пандемията – над 39% от анкетираните. Данните сочат още, че предстои по-мащабна реклама на имоти най-вече чрез онлайн инструменти. 

Сектор недвижими имоти ще се преоткрие, за да бъде по-издръжлив и да адаптира своите оперативни модели към „новото нормално“.

***

Един от най-важните въпроси, които тревожат купувача, когато му предстои сделка с недвижим имот, е как да е сигурен, че срещу платената продажна цена в действителност ще получи обещания имот.

От друга страна как да е сигурен продавачът, че ще получи цената за своя имот при изповядането на сделката, когато подписва нотариалния акт, а все още плащането не е извършено?

За ЕСКРОУ-СМЕТКА И ДОВЕРИТЕЛНА СМЕТКА НА НОТАРИУС

научете от Ирина Генова от агенция за недвижими имоти Дом Инфо:

***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!