Макроикономика, имоти, кредити - очаквания след COVID-19 /видео/

 

Представяме ви мненията на водещи експерти, които участваха в онлайн дискусия по темата за макроикономическите процеси и конкретния пазар на недвижими имоти след пандемията COVID-19.

В срещата взеха участие следните експерти:

♦ Георги Ангелов, старши икономист „Отворено общество“

♦ Владимир Сиркаров, икономически анализатор, Нова телевизия

♦ Георги Заманов, главен изпълнителен директор на „Алианц Банк България“

♦ Добромир Ганев, председател на НСНИ

♦ Полина Стойкова, изпълнителен директор на „Бългериан Пропертис“

♦ Антон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА България“

♦ Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими Имоти“

♦ Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“

♦ Весела Илиева, управляващ партньор в "Юник Естейтс"

Кеш или инвестиции?

По този въпрос Добромир Ганев, председател на УС на НСНИ, сподели следното: "Пазарът на имоти няма да спре. От началото на май се вижда точно това. В последните седмици се чуха мнения на различни купувачи и продавачи, които представляват поне 10 групи и от двете страни на пазара. Добре е да се комуникира с всяка от тях поотделно, защото ги движи различна мотивация.

Ще бъдем свидетели на оферти, които ще бъдат атрактивни за придобиване, така че моменти като този са прекрасни за реализиране на добри сделки в нашия сектор. Аз лично бих препоръчал на клиентите да използват експертизата на своя брокера и да търсят точно такива сделки. От моя гледна точка моментът е чудесен за придобиване на собственост.”

Какво ни очаква – инфлация или дефлация?

Владимир Сиркаров не смята, че инфлацията е „по-голямото зло” в сравнение с дефлацията, тъй като последната е по-скоро политически механизъм, изчистващ дисбалансите в икономиката, предизвикани от сериозни инфлационни кризи. Най-добрият подход на държавата, според него, е в момента да не пречи икономическите субекти сами да намерят пътя от излизане от създалата се кризисна ситуация.

Какво бихме могли да очакваме от банковите институции в посока балансиране и избягване на рискове като хиперинфлация или тежка дефлация?

Георги Заманов коментар уникалната ситуация, в която за няколко седмици светът глобално „спря”. Неговото мнение конкретно за България е, че при благоприятно стечение на обстоятелствата в предстоящите 18 месеца би могло да се възстановят загубите от предходните два. Според него има съществена разлика между сегашната ситуация и кризата от периода 2008-2009, когато е засегнат финансовия сектор, което рефлектира върху реалния сектор. 

Днес нещата са обърнати. Разумното решение на въпроса “Кеш или инвестиции?” е да има от всичко – част от парите в кеш, част в инвестиции – недвижими имоти, ценни книжа, акции и облигации.Положителното е, че банките продължават да подкрепят сектора както в сегмента на новото строителство, така и по отношение на кредитополучателите, като единствената разлика е лекото увеличение на процента за самоучастие.

Статистически данни бяха споделени от Георги Ангелов. Въз основа на тях той по-скоро подкрепя оптимистичната теория, че най-лошото вече се е случило и сега въпросът е само за скоростта на възстановяване.

След обзора на ситуацията, която направиха макроикономистите, Добромир Ганев представи статистически данни, показващи как се е отразила пандемичната криза конкретно върху пазара на недвижими имоти. След отчетения всеобщ спад той прогнозира оптимистична тенденция в средно- и дългосрочен аспект. Ганев намира поведението на инвеститорите в последно време за много разумно, тъй като намаляването на бройката на разрешителните за строеж в момента по-скоро ще балансира пазара, отколкото ще даде негативно отражение.

Какво ще се случи с пазара на недвижими имоти?

Страхил Иванов от „Явлена” намира пазара в момента за изключително интересен, като след месец и половина пълно замиране от началото на май се забелязва активизиране. Както клиентите, така и брокерите вече са придобили нови навици и култура на комуникация по отношение на хигиена, дистанция и сигурност. По думите му водещите фактори за тази активизация са два – психологически, свързан с желанието на хората да излязат навън, и наличието на спестени средства, които трябва да бъдат инвестирани в доходоносен имот. 

Страхил Иванов отбеляза, че само за два месеца пазарът се е променил тотално – от пазар на продавача в пазар на купувача. Новата ситуация наложи използването на дистанционни начини на подписване на документи, както и интерактивна навигация при дистанционни огледи. Усеща се обаче, че електронното правителство все още не е заработило с пълен капацитет.

Антон Андонов от „Ера България” отбеляза, че при сравнителния анализ за състоянието на имотния пазар в европейските страни, където компанията има представителства, само Швеция е с по-либерални от България възможности за реализиране на сделки в настоящите условията. Навсякъде е застъпено използването на новите технологии, за което спомогна и наложената социална дистанция. 

Имотните пазари в Европа очакват  първоначален засилен интерес след падане на ограничителните мерки, но по-нататъшното развитие зависи от икономиката на всяка отделна държава.

Какво се случва в новото строителство?

Полина Стойкова от „Bulgarian Properties” продължи оптимистичната линия, като отчете факта, че не се е наложило да спират бизнеса, а да го трансформират.

Личните ѝ впечатления са, че спадът е зад гърба ни и развитието пре 2020 просто ще е 10 месеца вместо 12. Като положителна тенденция се отбелязва и активизирането на търсенето на имоти не само в големите градове, но и селски и ваканционни имоти.

Какво се случва с пазара на луксозни имоти?

Весела Илиева от „Unique Estates” сподели, че през април са отделили повече време да разговарят с клиентите и да ги информират. Отбелязва се и ръст при търсенето на „средносрочните” наеми, което трябва да промени мисленето на наемодателите. В момента стойностните имоти са по-добрата и по-сигурната инвестиция, но да не се очаква спад на цените с повече от 10-15%.

Какво се случва с наемния пазар?

Гергана Тенекеджиева „Адрес” не беше толкова оптимистична в сравнение с колегите. Тя сподели, че в началото са решили първо да се вслушат в нуждите на клиентите преди да предприемат каквито и да било мерки. Към настоящия момент дейността, макар и бавно и в по-малък обем, се възстановява.

Промени се и профилът на купувача, като в момента водеща е възръстовата група 50+. Това са хора, които вече са преживявали обезценяване на средствата си и сега бързат да ги вложат в имот. Особено в по-малките градове се е увеличил броят на кешовите купувачи. В момента се наблюдава и ръст при наемния пазар.

Къде да се инвестира при втора епидемиологична вълна?

Според Страхил Иванов инвестициите трябва да се насочат към високодоходни имоти, а Георги Заманов подчерта, че изборът трябва да е свързан с персоналната за всеки преценка какво е доходно и сигурно. Неговата препоръка е да се инвестира деверсифицирано – в имот (личен или за даван под наем), в земеделска земя, която дава добра доходност във времето, да се запази кешова наличност, както и да се закупят ценни книжа.

***

Един от най-важните въпроси, които тревожат купувача, когато му предстои сделка с недвижим имот, е как да е сигурен, че срещу платената продажна цена в действителност ще получи обещания имот.

От друга страна как да е сигурен продавачът, че ще получи цената за своя имот при изповядането на сделката, когато подписва нотариалния акт, а все още плащането не е извършено?

За това какво е ЕСКРОУ сметка и доверителна сметка на нотариус, чуйте Ирина Генова от агенция за недвижими имоти Дом Инфо.

***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!