Пазарът на имоти: Купувачите се увеличават, продавачите се отдръпват /видео/

Огромна група от купувачи, които отлагаха покупката на своя първи имот, очаквайки криза, вече са на пазара и увеличават потока от купувачи и огледи.

Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти”. Според него това компенсира очакванията за намаляване на цените.

“Но точно заради тези очаквания продавачите, които не са притиснати, решиха да излязат от пазара. Хората, на които не им се налага да продават, не го правят и чакат по-добри времена”, посочи експертът. 

По думите му потокът от купувачи не е намалял, напротив - даже се е увеличил. Той информира, че през последните три седмици се сключват доста сделки.

“Единствената логика, според мен, е, че риба се лови в мътна вода. Прогнозите вероятно ще са мрачни още половин година. Следователно сега е удачен момент за преговори за жилищен имот”, е мнението на Илиев. 

Той смята, че от друга страна при търговските имоти нещата са доста по-логично свързани с икономическата обстановка. 

“Всички магазини например са празни. Сега техните цени няма как да са същите. Всеки, който може да прави бизнес дистанционно, без наем, го прави. Наемодателите още не са се ориентирали – от шест до девет месеца ще им трябват, за да намалят очакванията си за цените”, очаква съоснователят на “КА5 имоти”, но съветва, че сега е време да се планират покупки. 

Що се отнася до хората, които изплащат ипотеки и си разсрочват кредитите в момента, Илиев смята, че не е оправдано да се очаква, че след 2-3 месеца тези заеми ще станат предсрочно изискуеми и на пазара ще има много ипотекирани имоти. 

По думите му условията на извънредна обстановка и епидемия се отразяват най-зле на краткосрочните жилищни наеми. "Вирусът удари най-зле първо тях и те се преместиха на пазара на дългосрочни наеми", обясни експертът.

Илиев разкри, че за разлика от времето на карантината, когато огледите бяха намалели с 85%, през последните три седмици отново има засилена активност на имотния пазар. „Увеличи се интересът към 3D и виртуалните огледи, както от продавачи, така и от купувачи", потвърди той и изключи манипулациите при показване на жилищата.

Представителят на имотния бизнес отбеляза, че около 35% от кандидат купувачите търсят къщи извън градовете.

Антон Илиев напомни, че обикновено след септември има засилено търсене на имоти, свързано със започването на учебната година и потвърди, че това се случва вече 15 години. Той очаква, че след март догодина цените на жилищата ще започнат да растат.

***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с огромна морска панорама, без комисион

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!