Срив в цените на имотите в Стара Загора

Жилищата у нас са поевтинели с 3% по време на извънредното положение заради пандемията от коронавируса, става ясно от данни на платформата Оцениме.бг.

Уточняваме, че процентите са средно за страната. И докато при някои от големите градовет понижението е минимално, то при други е осезаемо.

Цените на апартаментите в Стара Загора са повлияни най-много от кризата с COVID-19 у нас, като за града се понижават с около 7%.

В същото време цените на апартаментите в София и Пловдив са сравнително стабилни от началото на годината до момента, като регистрираното понижение през последните два месеца е само с 1%.

Според водещите агенции за недвижими имоти все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад на цените на жилищата. На този етап продавачите не смъкват цените. 

Наблюдава се и друга тенденция. За да не са принудени да продават на по-ниски цени, голяма част от собствениците оттеглиха своите оферти. Това доведе до запазване на търсенето, въпреки че и купувачите намаляха в същото време.

Те от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат.

Броят на обявите за продажба на жилища е намалял с 53% през периода 13 март-12 май спрямо 13 януари-12 март, показват данните. 

Най-голям спад на обявите е отбелязан в София – 60%, следван от Стара Загора с 58%. В Пловдив спадът е от 46%, във Варна - с 45%, а Бургас - с 48%. Най-малко засегнат от шестте най-големи града у нас е Русе, където броят на обявите намалява с 40%.

По време на кризата бяха преустановени огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. COVID-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. 

Понижението на наемите в страната за периода 13 март-20 април достига 9%.

След това обаче пазарът е започнал да се съвзема и в момента квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата. При сравнение на малко по-дълги периоди квартирите в България се обявяват на почти същите цени като преди кризата с COVID-19.

Наемите в Стара Загора запазват нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори се повишават с 3%.