Търсят ли купувачите къщи до големите градове? /видео/

След началото на извънредното положение в търсенето на купувачите е настъпила рязка промяна и те са се ориентирали към извънградски имоти до един час път от големите градове,

съобщи Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“. 

„С течение на времето обаче потреблението се промени, защото хората осъзнаха, че отивайки на село, няма да получат желаните удобства. Затова популярни станаха партерните апартаменти с двор в затворените комплекси, които създават усещането за къща“, допълни тя.

„Лекият ръст на цените, който отчитаме, се дължи на факта, че купувачите са склонни да платят повече за готови жилища, в които само трябва да се нанесат. Локацията остава изключително важна. Хората, които са свикнали да живеят на дадено място, търсят имот в същия или подобен тип квартал. Все по-често важна става и средата – каква е инфраструктурата, какви са съседите и начинът на поддържане на сградата“, посочи Тенекеджиева.

Пандемията е променила и условията за финансиране на банките, като всички жилищни кредити са започнали да се отпускат след акт 14 без значение от типа строителство – панелно или тухлено. „Ако преди десет години за банката важен беше само имотът, сега е от значение профилът на клиентите – дали са на трудов договор, дали работят във финансово стабилна компания“, отбеляза Тенекеджиева.

Инвеститорите са се адаптирали към купувачите на ново строителство, които разчитат предимно на ипотечен кредит, като дават възможност за по-малка първоначална вноска, равняваща се на 20% от стойността на имота, а останалите 80% изискват след получаване на акт 14, акт 15 или акт 16. 

За купувачите е важно строителят да има осигурено финансиране до края на проекта. 

„Стабилният интерес към имотите на етап строеж се запазва, защото има клиенти, които са склонни на по-висока първоначална вноска, срещу която да получат отстъпка при покупката на ново строителство“, отбеляза Тенекеджиева.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Гарсониера, преустроена в двустаен с панорама море

Еднофамилна двуетажна къща с двор

Луксозно изпълнен тристаен апартамент

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

 

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!