Държавата да финансира предписанията в паспортите на сградите

За санирането може да се използват пари от фонда EUNextGeneration, посочи Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания

Грижата на държавата не би трябвало да е да само да осигури пари за създаване на технически паспорти за жилищните сгради, а да подпомогне и за осигуряването на финансиране на необходимите действия, възникнали вследствие на предписанията в паспортите. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания.

„На хората не им е ясно защо трябва да извадят технически паспорт на сградите, в които живеят, а и никой не им обясни. Дори и в последния месец, когато дискусиите бяха подновени, не се обясни какво ще се случи, ако не стане това до догодина. Разговорът за пореден път се прави на парче и не се поставя акцент“, коментира тя. 

Според Цвета Наньова „мантрата, че ще разберем колко конструктивно здрава е сградата няма да се случи“, но хората ще разберат дали параметрите, по които е строена сградата, са актуални към момента.

„Сериозният проблем са преустройствата, правени с времето, а от техническия паспорт ще се види дали поддръжката във времето отговаря на изискванията и ако има проблем, той трябва да се оправи“, посочи изпълнителният директор на Българо-австрийска консултантска компания.

Наньова обясни, че след първоначалната инвестиция за създаването на паспорт ще последват ангажименти за съобразяване с предписанията. По думите й в противен случай „или изпадаме в правен нихилизъм, или питаме откъде ще дойдат парите за изпълнение на предписанията“.

„Най-лесно е да се използват парите от фонда EUNextGeneration. Други два добри източника на финансиране са Плана за възстановяване и устойчивост и парите по структурните инвестиционни фондове на ЕС“, съветва изпълнителният директор на Българо-австрийска консултантска компания.

Наньова смята, че цената на паспортите се определя най-вече от това с каква документация за строителството на конкретна сграда се разполага в момента. Тя определи като нелепо заснемането и възпроизвеждането на строителството „от вход на вход“.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен апартамент, морска панорама

Двустаен апартамент /от стандартна гарсониера/

***

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

***

Тристаен апартамент с голям хол

Еднофамилна двуетажна къща с двор

***

Луксозно изпълнен тристаен апартамент

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!