С 30% ще скочат цените на новите жилища заради наредба

Новата наредба за достъпната среда не решава проблеми, а създава такива. Там пише, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания.

Това ще доведе до повече общи части, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата. А по-голямата площ ще вдигне крайната цена на новите апартаменти с близо 30%. Това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Абсолютно излишно е всички апартаменти в една сграда да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания. Това ще оскъпи целия продукт и в крайна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена“, допълни той.

Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията беше обнародвана в „Държавен вестник“ на 12 февруари и влезе в сила месец по-късно. Тя отмени старата Наредба №4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, вкл. за хората с увреждания.

"Новата наредба ще усложни проектирането и ще направи минималната площ на един двустаен апартамент 80 кв. м. Едно от изискванията е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м", каза председателят на НАСП. Има и друго изискване – минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните /интериорни/ врати – минимум 80 см.

"Идеята е апартаментът да стане достъпен за човек с инвалидна количка. Това го приемаме, но не сме съгласни с изискванията за коридорите и терасите, защото те правят проектирането невъзможно. Заедно с други браншови организации настояваме за отмяна на част от наредбата“, обясни експертът.

"Новите текстове за достъпна среда ще направят невъзможно проектирането на по-малки тоалетни в апартаментите, защото и за тях има други изисквания. При основни ремонти, преустройства и промяна на предзначението на имоти помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба, което в много случаи ще бъде невъзможно", добави Шопов.

"Обществото ни трябва да помисли в съвсем друга посока за подкрепа на хората с увреждания, както е в Холандия, Дания и др. страни от Западна Европа. Те трябва да станат активни лица в социалния и обществения живот", каза председателят на асоциацията.

"Ние сме в дълг към тези хора. Нивото на развитие на едно общество е функция на това как то се отнася към хората с увреждания. Новата наредба обаче не е в полза на никой – нито за обществото, нито за хората с увреждания“.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен апартамент с морска паронама

Двустаен апартамент /от стандартна гарсониера/

Двустаен апартамент с отделна кухня, жк Възраждане

Стандартна гарсониера с 2 стаи, жк Зорница

***

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

***

Еднофамилна двуетажна къща с двор

 

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!