Руснаци не могат да стъпят в BG имотите си заради здравния министър

Министерствата на туризма и на външните работи поискаха от здравните власти да бъдат допускани в България руските граждани с имоти. 

Това съобщиха от двете министерства, които са залети с жалби от 398 руснаци, които не могат да използват тяхното недвижимо имущество в страната вече втора година. 

Те имат забрана да влизат у нас, която е въведена със заповед на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Заради това от външно министерство и консулствата в Русия не издават визи. 

Над 82 000 руснаци притежават над 500 000 имоти в България, показват данните на МВнР, съобщава ТравелНюз.

Двете министерства са изпратили писма и становища до Министерството на здравеопазването с аргументи за промяна на заповедта. 

След направените консултации с компетентните дирекции в Министерството на външните работи и с Министерство на правосъдието бе установено, че ограничителните мерки във връзка с извънредната епидемична обстановка, свързана с пандемията КОВИД-19, наложени с актуална заповед на Министъра на здравеопазването, не противоречат на конституцията на Република България и на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. 

Същевременно, следва да се има предвид, че  в МВнР – Дирекция „Консулски отношения“, постъпва информация, че редица държави от ЕС и Шенгенското пространство допускат граждани на трети страни, собственици на недвижими имоти, да посещават страните им, обясняват от външно министерство.

В тази връзка Министерството на външните работи и Министерството на туризма принципно подкрепят промени в актуалната заповед на Министъра на здравеопазването, отнасящи се до следното:

-чужди граждани, собственици на недвижими имоти в Република България, да могат да посещават страната, при спазване на съответните противоепидемични изисквания.

-граждани на Руската федерация да могат да посещават страната, при спазване на съответните противоепидемични изисквания.

Според нас подобно действие би се приело добре от страна на посочените категории чужденци, както и от туристическия бранш, предвид трудностите и загубите, които последните търпят поради кризата с КОВИД-19.