Проектозакон поставя изисквания към брокерите на имоти

Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) ще предложи на следващия парламент проектозакон, който да регулира дейността на брокерите.

Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „ИмоТиТе“ Ирена Перфанова, член на борда на директорите на CEPI (Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти) и зам.-председател на НСНИ.

„Подготвили сме осъвременен проект, който в момента се съгласува с Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти (CEPI). Това е организацията, която работи пряко с Европейската комисия по законодателството, свързано с брокери и пропърти мениджъри“, уточни тя.

С проектозакона ще се въведе задължителен образователен ценз за упражняване на дейността брокер в България.

„Подходили сме либерално, за да може 100% от хората, които се занимават с този бизнес, да покрият изискванията на проектозакона. Много малка е вероятността да отпаднат някои от сега действащите посредници“, обясни Добромир Ганев, председател на НСНИ.

По думите на Ирена Перфанова проектозаконът ще признава придобитата квалификация в университетите и центровете за професионално обучение по различни специалности, свързани с недвижимите имоти.

„Ще има транзитен период, който ще дава право на лицата с натрупан опит да влязат директно в редиците на бъдещите професионалисти. Лицата без квалификация и опит ще трябва да преминат през изпити“, коментира тя.

Преди година НСНИ пусна професионален регистър с информация за агенциите за имоти и физическите лица, упражняващи професията „брокер“. Идеята е клиентът да направи информиран избор за квалификацията и опита на посредника, който ще наеме. На този етап регистърът е доброволен, но с приемането на проектозакона той може да стане задължителен.

Перфанова е убедена, че така пазарът ще стане по-прозрачен, а потребителите - по-информирани.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен апартамент с морска паронама

Двустаен апартамент /от стандартна гарсониера/

Двустаен апартамент с отделна кухня, жк Възраждане

Стандартна гарсониера с 2 стаи, жк Зорница

***

Двустаен апартамент в Приморско - обзаведен и оборудван

***

Студио в Приморско - обзаведено и оборудвано

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител