Имотите в София поскъпнаха с 11.5%, в Бургас с 5%

Цените на жилищата в София са нараснали с двуцифрен процент на годишна база през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Столицата е лидер в страната по най-бързо поскъпване на жилищните имоти с 11,6% на годишна база, като силно растат цените както на новите, така и на старите жилища - съответно 11,9% и 11,4%, показват данните на националната статистика. Спрямо края на миналата година жилищата в София също отчитат стабилно покачване от 4,6%.

Данни на Агенцията по вписванията от април показаха и силен ръст на броя на сделките с имоти в столицата, който достигна 13-годишен връх през първото тримесечие. Те бяха с 26,4% повече спрямо същия период на миналата година и с 18,5% над нивото през първите три месеца на 2019 г., когато жилищният пазар не беше под влиянието на коронавирусната пандемия.

Стара Загора е на второ място у нас по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие, като те са се повишили със 7% на годишна база и с 3,4% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

Русе също изпреварва останалите големи градове в страната по темп на покачване на цените на жилищните имоти. В дунавския град те са нараснали с 5,3% на годишна база, като ръстът е още по-голям при старите жилища (6,5%), докато при новите дори е отчетен спад (-0,9%). Само спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. жилищата в Русе са поскъпнали с 1,8%, като отново скокът се дължи на повишаването на цените на старите жилищни имоти с 2,8%, докато новите жилища отчитат аналогичен спад.

В Пловдив цените на жилищата са се повишили с 4,3% на годишна база, като и тук тенденцията е старите жилищни имоти да поскъпват силно (7,1%), докато при новите ценовите равнища остават почти непроменени (0,8%). На тримесечна база жилищата в Пловдив са поскъпнали с 1,5%.

Ситуацията с цените на жилищата в двата най-големи черноморски града у нас през първото тримесечие е била контрастна. В Бургас те са нараснали с 4,9% на годишна база, докато във Варна е регистриран спад от 0,4%. Така морската столица единствена сред шестте най-големи градове у нас отчита спад на цените на жилищата през първото тримесечие.

Според брокери на недвижими имоти спадът на цените на жилищата във Варна се дължи на промяна в типовете жилища, към които се ориентират купувачите в града. „Вследствие на високия интерес към извънградски имоти курортите около морската столица вече се превръщат в периферия на града, без да има силно изразени граници. Имотите в тези райони са на по-ниски цени спрямо централните части на Варна и това влияе върху средните цени на сделките“, коментира преди време пред Investor.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“.

На тримесечна база обаче цените на жилищата във Варна са се повишили през първото тримесечие с 1,4%, а в Бургас е регистрирано минимално покачване от 0,9%.

Общо в страната цените на жилищата са се увеличили със 7,5% на годишна база и с 3,2% спрямо последното тримесечие на 2020 г., сочат още данните на националната статистика.

Данните на НСИ показаха стабилен ръст на цените на жилищата у нас и през пандемичната 2020 г., а миналата седмица БНБ съобщи, че към четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата у нас са били само с 8,2% под върховото равнище през третото тримесечие на 2008 г., т.е. преди началото на световната финансова криза и спукването на балона на имотния пазар в страната.

Според централната банка факторите, които подкрепят търсенето на жилища, а оттам и повишаването на цените им, са растежът на кредитирането благодарение на по-ниските лихви, както и натрупаните спестявания от домакинствата и липсата на достатъчно алтернативи за тяхното инвестиране.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен апартамент с морска паронама

Двустаен апартамент /от стандартна гарсониера/

Двустаен апартамент с отделна кухня, жк Възраждане

Стандартна гарсониера с 2 стаи, жк Зорница

***

Двустаен апартамент в Приморско - обзаведен и оборудван

***

Студио в Приморско - обзаведено и оборудвано

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

 

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!