Сделките с имоти в Бургас са с абсолютен рекорд за тримесечието

Повече от година след началото на пандемията изглежда, че oще един важен за всяка икономика пазар - този на недвижимите имоти, се е възстановил напълно. 

И така, след силното начало на годината сделките с имоти у нас са продължили да растат бързо не само спрямо пандемичната 2020 г., но и спрямо 2019 г., която беше добра за имотния пазар у нас. Данни за второто тримесечие на Агенцията по вписванията от миналата седмица показаха двуцифрени ръстове (с около и над 50% спрямо същия период на 2020 г. и с между 20% и 30% спрямо 2019 г. ) в четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас. В цялата страна сделките преминават прага от 60 хил. през второто тримесечие за първи път от 2011 г. 

В София между април и юни са вписани близо 10 хил. трансакции, като броят им е най-големият от второто тримесечие на 2008 г., а в Пловдив и Бургас сделките достигнаха най-високото си ниво от началото на воденето на статистика през 2005 г.

Имотният пазар у нас е движен предимно от свързани с повишаване качество на живот мотиви, казва пред Investor.bg гл. ас. д-р Мирослав Владимиров, член на Съвета на директорите на „ЕРА България“. „България е сред трите страни в ЕС с най-пренаселени жилища, най-малък брой стаи и среден размер на жилищата. Всичко това заедно с ръста на доходите през последните десет години създава устойчиво и стабилно търсене на жилищни имоти“, допълва той. 

Високата активност на пазара

се дължи и на ниските лихви по ипотечните кредити и на факта, че вложението в имот е сигурна, позната и традиционна инвестиция за българите, твърдят брокери на недвижими имоти.

„Немалко хора у нас разполагат със спестени средства, за които търсят нискорисково вложение в условия на несигурна икономическа ситуация и растяща инфлация. В допълнение депозитът вече не е рентабилен вариант за съхранение на парите, което кара хората да инвестират в имот“, казва от своя страна Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека“.

По думите ѝ потребителите са склонни да използват спестените си средства, дори те да не достигат за покупка на жилище, като дофинансират с кредит. 

Сред влияещите върху жилищния пазар фактори Младен Митов, мениджър „Пазарни анализи“ в „Явлена“, посочва и пандемията, която е стимулирала много от собствениците и наемателите на по-малки жилища да търсят по-големи имоти, в които да има пространство за всеки обитател. 

Трудовата миграция към столицата и ръстът на доходите на населението също подкрепят пазара, казва Митов. 

„През последните десет години доходите на домакинствата нараснаха с около 100%, докато ръстът на цените на жилищата сумарно е около 70%. Нарастването на заплатите продължава и според нашите анализи е изпреварващо спрямо ръста на цените на жилищата“, допълва той.

От пролетта на тази година се наблюдава тенденция за завръщане на пазара и на инвеститорите в имоти за разлика от миналата година, когато домове са се купували основно за жилищни нужди, твърди пред Investor.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. „Инвеститорите бяха възприели позиция на изчакване, но сега все по-уверено се намесват на пазара и това води до превключване на скоростта и връщане почти изцяло на нивата преди пандемията“, отбелязва тя.

Какво се търси? 

И през второто тримесечие се запазва интересът към готови за нанасяне жилища – обзаведени или след ремонт, казва Галин Гавраилов, регионален мениджър на „Адрес Недвижими имоти“ в София. Купувачите, които търсят имот за живеене, обикновено се ориентират към тристайни апартаменти, а за инвестиция сделките са предимно с двустайни, сочат наблюденията му.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен апартамент с морска паронама

***

Тристаен с морска панорама в Меден рудник

***

Двустаен апартамент /от стандартна гарсониера/

Стандартна гарсониера с 2 стаи, жк Зорница

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

 

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!