Инфлацията в строителството е 28%

Инфлацията в строителството е достигнала 28%, като цените на материалите са поскъпнали с между 30% за тухлите и 100% за дървения материал. Транспортът също е станал по-скъп, заради проблемите с веригите за доставки. Всички тези фактори влияят и върху крайната цена на жилищата.

Това каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“, организирана от портала за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group. Интервюто е излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю. 

Според Шопов много инвеститори предпочитат да платят неустойки за забавяне на строителството, вместо да строят при тези по-високи цени, като по този начин избягват фалит. Това също ще доведе до качване на цените, защото много големи предприемачи и готови сгради не излизат на пазара, което до води ди дефицит и покачване на цените, допълни той.

Шопов уточни, че Асоциацията на строителните предприемачи, съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, участва в изготвянето на предложения за промени в Наредбата за достъпна среда, която беше отложена с 1 година, тъй като промените, въведени от началото на март 2021 г. бяха посрещнати със сериозно недоволство  от бизнеса.