Как строителите компенсират повишените цени на материалите?

Строителните предприемачи използват различни начини, за да се предпазят от рязкото поскъпване на строителните материали, което се наблюдава през 2021 г.

Един от най-разпространените методи е част от жилищата в новия проект да се пуснат за продажба едва след преполовяването на строителството или дори след завършването му. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Асен Чавдаров, управляващ съдружник в строително-предприемаческа компания „Контракт Сити“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Има случаи, при които предприемачите пускат всички апартаменти за продажба, след като строителството напредне. Това правим и ние - особено за по-малки жилищни сгради и когато финансирането е със собствени средства, без привлечен капитал, обясни той. 

„Резките колебания в цената на желязото тази година доведоха до там, че предприемачи и строители масово купуваха тонове от метала, за да разполагат с наличности в случаи на голямо поскъпване в бъдеще“, разказа още той.

Асен Чавдаров определи като некоректна практиката предприемачи, които не са си направили добре сметката, да развалят предварителни договори с купувачи и да плащат неустойка, а после да пускат същите жилища на по-високи цени. „Не очаквам поскъпването на материалите да доведе до фалит на компании, но всичко е въпрос на ценообразуване и балансирана преценка, бизнесът е риск“, добави той.

Той отбеляза, че цените при фасадните топлоизолационни системи са отбелязали голям ръст през тази година - поскъпването е с близо 100% на годишна база, каза събеседникът. Цените на електроматериалите, ВиК материалите и кабелите също се увеличиха сериозно.

„При алуминиевата дограма поскъпването е по-голямо в сравнение с PVC дограмата заради по-високите цени на метала. Тухлите поскъпнаха с 10-15% в последния месец. А в следващите седмици се очаква поскъпване на бетона заради по-високите цени на цимента, което вече е факт“, каза още Чавдаров.

„По наши разчети строителните материали представляват около 40% от общите разходи за една сграда, които включват терен, проектиране, прилежаща инфраструктура, благоустрояване и др. По-високите цени на материалите водят до близо 10% повишение на себестойността на нашите жилищни проекти. Ако към това се прибавят по-скъпата електроенергия и по-високите разходи за труд, повишението на себестойността е между 10 и 15%“, обясни той.