Ръст на жилищното строителство в страната, Кърджали изпреварва Бургас

Новозапочнатите жилища в страната през третото тримесечие са с 10,6% повече на годишна база спрямо същия период на миналата година,

а общата им застроена площ нараства с 12,3%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между юли и септември в страната ни е започнало строителството на 1357 жилищни сгради с общо 6526 жилища в тях и РЗП от 816 423 хил. кв. м. Почти половината от новите жилища през периода се строят в София (столица) – 2923 и РЗП от малко над 340 хил. кв. м. Област Варна изпреварва област Пловдив по обем на новозапочнатото жилищно строителство през третото тримесечие с близо 93 хил. кв. м при 77 560 кв. м в града под тепетата.

Нови жилища се строят активно и в област Кърджали, където общата им площ през третото тримесечие достига близо 53 хил. кв. м. Кърджали изпреварва Бургас, където през същия период е започнало строителството на малко над 33 хил. кв. м. 

Област Бургас отстъпва и на София-област, където стартираните нови жилищни проекти са с обща площ от над 42 хил. кв. м.

При сравнение с второто тримесечие на тази година новозапочнатите жилищни сгради намаляват с 3,8%, но жилищата в тях се увеличават с 8,9%, а общата им площ – с 4,1%.

Ускорение на годишна база бележи и бъдещото жилищно строителство, изразено в брой издадени разрешения за строеж. Разрешеното строителство на нови жилищни сгради се увеличава с 8,8%, на жилищата в тях – с 19,7%, а на разгънатата им застроена площ – с 10,3%.

София отново е лидер с издадени разрешения за строеж на жилища с обща площ от близо 486 хил. кв. м. Следва област Пловдив със 119 хил. кв. м и Варна с близо 88 хил. кв. м.

Общо в страната през третото тримесечие са издадени разрешения за строеж на 1846 жилищни сгради с 8877 жилища в тях и площ от малко над 1 млн. кв. м. На тримесечна база разрешените за строителство жилищни сгради се увеличават с 5,8%, но жилищата в тях намаляват с 10,8%, а общата им застроена площ е надолу с 10%.