Продават се дори имоти, «застояли» с години на пазара

Имоти, които години наред са се "застояли" на пазара поради искани от собствениците високи цени, днес са обект на сделки. 

Цените на жилищата продължават да растат, остава активен и сегментът на къщите в близост до големите градове. Много от хората, които се преместиха в провинцията след началото на пандемията, сега се връщат в градовете. Наемният пазар е много активен в момента. Така накратко изглежда пазарът на жилища според данните на "Имотека".

Сега вече продаваме

"От началото на годината имаме немалко сделки за имоти, които са в продажба от 8-10, дори 11 години. Техните собственици не са били склонни да коригират цените си, макар те значително да са надхвърляли средните пазарни нива. Днес обаче пазарът успява да "догони" ценово тези жилища и сделките са факт", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека". Обяснява, че това са хора, които са държали на цената си и не им е било важно да продадат бързо.

Цените продължават да растат заради активността на купувачите. Причината са не само ниските нива по заемите, но и напредването на инфлацията, отчитат експертите в компанията. Според експерта е възможно скоро да се стигне до стабилизиране на цените. 

"Едва през последните 2 месеца наблюдаваме задържане в покачването. Възможно е това да е знак, че постоянният ръст скоро ще спре, но все още е рано да кажем дали това е устойчива тенденция или временно явление. На годишна база цените продължават да растат", посочва Атанасова.

Напомни, че инвестицията в имот си остава добра алтернатива на депозитите, които на практика не се олихвяват, а освен това заплащането си остава добро в няколко сфери, което позволява на работещите в тях да пристъпват към покупка независимо от растящите цени.

Тя отчита, че отново много от сделките са с кредити, чиито лихви са достигнали исторически ниски нива за България и хората предпочитат спестените пари да им стоят за други нужди. Ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, то днес външно финансиране се ползва от около 60% от клиентите.

Къщите не слизат от дневния ред

Данните на компанията показват още, че много активен е пазарът на къщите - предимно край най-големите градове. За последното тримесечие 4% от сделките са с къщи в София и 8% във Варна. Очаквано през летния сезон активността при пазара на къщи е много по-голяма, посочи Атанасова.

Ако през миналата година растящият интерес към къщи извън големите градове бе пряк резултат от пандемията, то днес ставаме свидетели на частично пренасочване на тези клиенти към възможността да се сдобият с парцел, на който сами да си построят къща. Това е логично развитие на ситуацията, тъй като много от къщите в продажба са в лошо състояние и на практика не отговарят на нуждите на купувачите. 

В този сегмент има и нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене, посочва Люба Атанасова. Това отново се наблюдава край големите градове.

Цена на имот, не на квадрат

Вече за имотите, особено във високия клас, е неточно да се говори за цена на кв.м, коментира още Атанасова. Това се отнася за построени вече жилища, които са в забележителни сгради, имат дизайнерско изпълнение, балкони, превърнати в градини и други подобни характеристики. Посочи, че за цена на кв.м площ все още се говори в строящите се в момента сгради.

Запазва се динамиката при периода на покупка, коментират още от компанията. Над половината от сделките се изповядват до 1 месец след началото на търсенето на имот. 

"Клиентите се запознават с детайлите на пазара бързо и не бавят излишно решенията си. Те се тревожат от растящата инфлация и негативните прогнози за предстоящата зима и предпочитат да се застраховат", казва Атанасова.