COVID-19: Жилищата поскъпват повсеместно в София, Пловдив и Варна

Пандемията от коронавирус стъписа жилищния пазар у нас в началото с първата блокада от средата на март и средата на май миналата година, но след това се превърна в неочакван двигател на търсенето на жилища.

От началото на годината сделките с имоти в София и Пловдив растат двуцифрено не само спрямо 2020 г., но и спрямо предпандемичната 2019 г., която беше силна за жилищния пазар у нас, показаха данни на Агенцията по вписванията. 

Поскъпването на тристайните жилища в Бургас обаче превъзхожда покачването на цените на двустайните.

От осем изследвани квартала в града само в три цените на двустайните апартаменти са покачили цената си през разглеждания период, при това ръстовете са по-слаби – 7% в „Изгрев“, 6% в „Меден рудник“ и 1% в „Братя Миладинови“. 

В кварталите „Славейков“ и Център цените на двустайните жилища са останали непроменени от началото на пандемията, а във „Възраждане“ са намалели с 9%. Спадове на цените в сегмента на двустайните апартаменти има и в „Зорница“ и „Лазур“, съответно с 4% и 1%.

В същото време обаче тристайните апартаменти в града поскъпват почти повсеместно в основните квартали, сочат още данните на Imoti.net. Спад от 6% е отчетен само във „Възраждане“, а на обратния полюс е „Изгрев“ с покачване на цените от 16 на сто. В кв. „Зорница“ тристайните жилища са поскъпнали с 9%, а в „Лазур“ със 7 на сто.

Брокери обясняват засилената активност на купувачите с ниските лихви по ипотечните кредити, желанието за по-голямо жилище, което да е подходящо за работа и обучение от вкъщи, и с представата за имотите като сигурно убежище за спестяванията на фона на ниските или отрицателни лихви по банковите депозити.

Силното търсене води и до повишаване на цените на жилищата. Разгледано по квартали, в четирите водещи града в България положението от началото на пандемията през март 2020 г. до октомври тази година е разнородно само в Бургас, докато във Варна цените на двустайните и на тристайните жилища растат повсеместно. 

Почти същото е положението и в Пловдив и София с изключение на няколко квартала, където цените са останали непроменени, сочат данни на Imoti.net, изготвени за Investor.bg. Данните се базират на офертни цени. 

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен с морска панорама в Меден рудник

***

Двустаен апартамент /от стандартна гарсониера/

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални

0895625505