Купувачите на имоти: 25-годишни от IT сектора

Гърци купуват жилища за децата си, които учат в България

Изминалата 2021 г. се очерта като най-добрата за последните 12 години на имотния пазар в България. 

Покупката на жилища се превърна в сигурна и доходна инвестиция, най-вече заради нарастващата инфлация, нулевите лихви по депозитите и въведените високи такси от банките.

Само за 2020 г. около 200 000 българи са сменили местоживеенето си от по-голям към по-малък град, в стремежа си да имат повече достъп до природата и по-открити пространства. Голяма част от хората се ориентират и към закупуване на второ жилище.

През последните две-три години на пазара на недвижими имоти се откроява и нова група купувачи, посочват експертите в сектора. Това са млади хора под 25-30 г., които започват първата си работа с доход много над средния за София.

Какви жилища се търсят и какъв е профилът на купувачите? 

„В момента двустайните жилища са едни от най-продаваемите на пазара – отбелязва Пенка Митова, брокер на недвижими имоти. – Някои клиенти ги търсят за инвестиции, други за жилище. Повечето са млади семейства, хора в IT сектора или в аутсорсинг компании. Българи, които работят в чужбина също купуват жилища, за да инвестират. Не са малко и клиентите от провинцията, които купуват жилища за децата си, вместо да плащат високи наеми. 

В тази категория са и много гърци, които купуват жилища за децата си, които учат медицина в София. Сред купувачите на имоти от провинцията има и по-предприемчиви, които купуват и препродават на печалба. Търсенето на имоти е голямо, затова и през настоящата година цените ще вървят нагоре“, прогнозира брокерката.

И ако тенденцията с ниските лихви на ипотечните кредити се запази, както очакват експертите, търсенето и покупката на имоти ще продължи със същите темпове и през 2022 година. Сигурното, според представители на агенциите за недвижими имоти е, че инфлaциятa щe продължи да влияe cилнo нa пaзapa, пoнe пpeз пъpвитe мeceци нa настоящата година. От друга страна ръстът на cпecтявaниятa нa купувачите и жeлaниeтo им дa ги cъxpaнят щe yвeличи и дeлa нa cдeлĸитe c пapи в бpoй.

 ***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен с морска панорама в Меден рудник

***

Тристаен във Възраждане, директно от строителя

Двустаен в Лазур - лукс, директно от строителя

Двустаен в Бр. Миладинови, директно от строителя

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!