Какво ще стане с цените на жилищата през 2022 година

Изминалата 2021 г. се очерта като най-добрата за последните 12 години на имотния пазар в България.

По данни на Aгeнциятa пo впиcвaниятa, бpoят нa cĸлючeнитe cдeлĸи зa имoти в Coфия пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2021 г. нapacтвa c 20%, cпpямo cъщия пepиoд нa ĸpизиcнaтa 2020 г. Покупката на жилища се превърна в сигурна и доходна инвестиция, най-вече заради нарастващата инфлация, нулевите лихви по депозитите и въведените високи такси от банките. 

Ниските лихви по ипотечните кредити също поддържат тази тенденция, особено в търсенето на ново строителство и инвестициите в имоти „на зелено“. От друга страна големият интерес към недвижими имоти доведе и до намаляване на предлагането.

След продажбата на имот, хората търсят отново да вложат средствата си, но се сблъскват със забавянето на новите проекти, повлияни от нарастващите цени на строителите материали. А това също се отрази на поскъпването на жилищата. Затова представителите на имотния сектор са категорични, че повишението на цените отговаря на действителността.

„Да, има увеличение на цените, но то според националната статистика е средно около 10-11% на годишна база за големите градове, но този ръст не може да се определи като „балон“ – отбеляза за БНР Благоевград Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

– Не са един или два факторите, които повлияха на пазара през последните една-две години и особено през 2021 г. и които ще продължат да влияят и през 2022. Според Камарата на строителите средно стойностите за материалите за строителство на жилища са се повишили с около 30%, като има и материали, които са се увеличили с над 100%. Това разбира се оказва влияние на строителството и няма как да не засегне и крайните цени на пазара.“

По данни на НСИ, в повечето големи градове значителна част от покупките са със спестявания, докато тези с ипотеки са около 25 -35%, за разлика от София, където те са 50%. 

По думите на Добромир Ганев, самата здравна криза, ограниченията, дистанционната работа и онлайн обучението са подтикнали хората да търсят по-просторни жилища. 

 ***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен с морска панорама в Меден рудник

***

Тристаен във Възраждане, директно от строителя

Двустаен в Лазур - лукс, директно от строителя

Двустаен в Бр. Миладинови, директно от строителя

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!